3 коментара
Как ще свърши светът-Извънземни - корица

Как ще свърши светът? Част 5: Извънземни

Може ли извънземен живот да бъде заплаха за нашето съществуване?

Изображение с име: война на световете
В една война на световете победата ни изглежда доста нереалистична.

Макар, да не представляват край на света както го дефинирахме, извънземните заплахи за човечеството са популярен сценарий в научната фантастика. Вече е невъзможно да преброим колко творби са използвали сюжет, в който лошите извънземни застрашават съществуването на вида ни.

Всъщност, потенциална война с враждебно настроени извънземни същества в никакъв случай не се вписва в определението за край на света, дори е малко вероятно да доведе до гибел на човешката раса. По-вероятно е да бъдем поробени и използвани – това също сме го виждали в жанра.

Но дали има вероятност някога да се случи нещо подобно в действителност? Нека първо да разгледаме въпроса дали съществува нещо, което да ни заплашва, или с други думи – има ли извънземни?

Въпреки че все още нямаме доказателства, предполагам всеки един sci-fi фен вярва в съществуването на извънземни. Лично аз смятам, че е нелогично и несериозно човек да отрича възможността за съществуване на извънземен живот. Дали някога ще контактуваме с тях, е друг въпрос.

В института SETI се занимават точно с това – използвайки радио-телескопи, те слушат за сигнали от интелигентни същества. Досега не са чули нищо, но това не бива да ни отчайва. Изследвана е много малка част от небето, а алгоритмите за търсене на модели не са съвършени. Също така, извънземните може да кодират информацията по начин, непознат за нас… Обаче надежда има – поради постоянното подобряване на техниката скоро ще можем да изследваме повече от 1 000 000 слънчеви системи.

Изображение с име: SETI@home

Ако искате да помогнете в търсенето на чуждопланетни другари (добре де, може и да са врагове), можете да го направите без да ставате от стола. С безплатния софтуер на Boinc можете да „дарявате“ процесорна мощ. Няма нужда да правите нищо особено – докато компютърът ви е включен, но не го използвате, той ще обработва информация получена от радиотелескопите и ще търси модели, които може да се окажат послание от интелигентни същества. Нужната програма можете да свалите оттук. Когато ви попита, въведете това URL: http://setiathome.berkeley.edu или изберете от списъка с проекти SETI@home. Повече информация за проекта – тук.

Но каква е вероятността да съществува живот и на друга планета? Възможно ли е да сме сами с Космоса? Чудо ли сме или сме поредното коте от котилото?

Във Вселената има 100 милиарда галактики. Нашият Млечен път има 400 милиарда звезди. Последни проучвания показват, че почти всяка звезда има по една или няколко планети. Със съвременната технология можем да засечем само тези, които минават точно пред звездата (а това е много малка част от всички планети). Това става по т.нар. метод на транзита, който измерва яркостта от блясъка на звездата – приема се, че щом яркостта намалее, значи между телескопа и звездата минава планета.

Изображение с име: Метод на транзита
Метод на транзита - така телескопът Кеплер засича далечни планети.

Мненията за това, какъв процент от планетите са годни за живот, подобен на този на Земята, варират от 1/1000 до 1/100. Дори при песимистичното 1 на 1000, братовчедите на Земята само в нашата галактика би трябвало да са поне милиард! Според www.space.com е силно вероятно да открием Земя 2.0 още през тази година. Първата планета обикаляща около звезда подобна на Слънцето е отрита през 1995 г. Оттогава насам са наблюдавани повече от 800 такива. Космическият телескоп Кеплер е набелязал 2300 възможности за планети. 100 от тях вече са потвърдени, същото се очаква и за 80% от останалите. Някои от планетите са подобни на Земята, но не достатъчно, за да ни приютят. Въпреки това, не е невъзможно на някоя от тях да има живот – само вижте в какви условия могат да виреят организми на нашата планета!

Сет Шостак от SETI смята, че до 25 години ще засечем радио сигнал от интелигентни същества. Според него, въпросната извънземна цивилизация ще е с хиляда или дори един милион години по-напред в развитието си. Контактът „от разстояние“ с такава цивилизация определено би бил полезен за нас. Човечеството ще навлезе в нов етап от развитието си, ще промени мисленето си, ще стане по-сплотено. От една по-напреднала цивилизация бихме могли да получим ценна информация във всяко едно направление. И може би най-важното – ще получим вдъхновение, мотивация и увереност – щом те са оцелели с технологията си, значи и ние можем да го направим.

Изображение с име: Извънземни корабиНо евентуално посещение от една високо развита цивилизация е много по-опасно от контакта „по телефона“. Предвид отромните разстояния и трудностите при едно междузвездно пътуване за нас, можем да бъдем сигурни, че ако извънземните са успели да стигнат до Земята, няма да имаме особени шансове в битката. А надали някой ще бие толкова път за мирни цели. По всяка вероятност, ракетните двигатели на нашето бъдеще ще бъдат част от тяхната история.

Разбира се, не е задължително да има война, но е по-вероятната опция – само трябва да си припомним, какво се е случило с индианците, когато са ги намерили европейците и какво се случва на дивите животни, когато човека реши да използва местообитанието им. Взаимоотношенията с една извънземна цивилизация няма да са много по-различни. Този път обаче, цялото човечество ще е в неизгодна позиция. А кой знае колко страшни могат да бъдат.

Има, обаче, и някои хитрости (повечето измислени от сценаристи и писатели), които биха могли да ни дадат предимство, ако са използвани умно. Такива са например различията в двата биологични вида – много вероятно е, чуждопланетните ни врагове да имат някаква слабост в устройството си, която да използваме. В един филм от детството ми, извънземните имаха страх от водата… Е, много малко вероятно е извънземните да бият път чак дотук, да ни превземат и чак след това да си тръгнат, защото случайно са научили, че планетата ни е над 70% вода, но може би все ще имаме нещо местно, към което те да имат непоносимост. Друго потенциално оръжие е биологичното – нашите болести ще са чужди за имунната система на нашествениците и могат да ни окажат много сериозна помощ в борбата.

Един по-малко популярен сценарии е сами да си навлечем белята. При посещение на чужда планета можем да се натъкнем на какви ли не опасности. Дори не е нужно извънземните да са интелигентни – точният вид бактерия, вирус или паразит би могъл да унищожи цялото човечество, ако бъде занесен на Земята от изследователите…

Изображение с име: ИзвънземниВъпреки че научната фантастика ни подготва за „първия контакт“ от години, посланието изглежда е стигнало до много малко хора. Някои дори отричат постиженията на науката и развиват конспиративни теории. Все още главите ни са пълни с предрасъдъци, а голяма част от мислите ни са назадничави. Чувал съм хората да питат „Какво ни интересуват извънземните?“, „Защо се харчат милиарди за изследвания, като има толкова бедни хора?“, „Каква е ползата от тая наука? Аз нищо не съм видял досага.“ Дано извънземните почакат да еволюираме достатъчно, за да сме психически готови за един такъв контакт.

Колкото до търсенето на извънземни – смятам, че това е част от природата ни – да се интересуваме от възможни конкуренти или партньори – „Интересните неща имат големи зъби“. Ако не вярвате, пуснете си Animal Planet или отидете до зоопарка.

Впрочем, колкото и странно да ви звучи, извънземните вероятно са една от най-сериозните заплахи надвиснали над човешката цивилизация, поне от тези, които досега сме разгледали. Вероятността да си имаме проблеми с тях в близките няколко милиарда години е значително по-голяма от тази да бъдем ударени от астероид, Слънцето да избухне или Вселената да загине в голям срив или голям студ

Вижте какво още може да доведе до край на света в цялата поредица „Как ще свърши светът?“:

Част 1: Астероид
Част 2: Слънцето
Част 3: Големият срив
Част 4: Големият студ
Част 5: Извънземни
Част 6: Роботи
Част 7: Хората

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата