9 коментара
top knigi 2015

Най-добрите книги, на които сме правили ревюта през 2015

Творбите, които получиха най-високи оценки от ревюиращите ни автори през годината.

2015-та дойде и си замина, но ние не бива да я забравяме, вперили поглед единствено напред. През миналата година се запознахме с някои наистина интересни книги, които заслужават да бъдат разгледани и препоръчани поне още веднъж, независимо колко напред в бъдещето отиваме.

Някои творби са толкова добри, че времето, в което ги четем, няма никакво значение. На кои от тях попаднахме през миналата година?

Преди да минем по същество ще отбележим няколко условности:
– През тази година успяхме допълнително да разширим партньорствата си и да обхванем още повече издателства, дори някои самиздати, но е практически невъзможно да се покрие абсолютно всичко, което излиза на пазара.
– Дори и да работехме с всички издателства и самиздати, пак няма как да прочетем всичко, което излиза. Ако дадена книга отсъства, то може и да е защото никой от екипа ни не я е чел и не й е написал ревю, а не защото не е по-добра от включените.
– През тази година сме писали ревюта и на книги, излизали през миналата година, че и по-рано. Сметнахме, че е редно да ги включим, за да бъдат и те оценени (след като са пропуснали 2014) и за да имаме основание хубавите издания от края на 2015, които още не сме прочели, да включим в класацията за 2016 (сигурно ще има такива).
– Крайните оценки, които са взети като основен критерий за класацията, не са 100% обективни, тъй като е трудно да се сравняват две тотално различни книги, особено ако са оценявани от двама различни ревюиращи (някои са по-щедри в оценките си, други по-строги). Въпреки това, този критерий остава възможно най-обективният за такава класация.
– Класацията не претендира за меродавност или изчерпателност – просто напомня за пуснатите през тази година ревюта на книги, които са ни харесали по една или друга причина.

И така, като имаме предвид тези уговорки, вече можем да започваме с изброяването на това, което бихме ви препоръчали от последната година (кликнете на оценките за подробните ревюта):

Grad na stylbi cc7. Робърт Джаксън Бенет – Град на стълби – изд. „Бард“ (Оценка: 5,70)

Оригинално и завладяващо фентъзи в интересен и богат на детайли свят! На моменти изглежда сякаш действието се развива в алтернативна на земната история, но все пак става дума за друга планета. Този фентъзи свят се възстановява от война, в която са взели участие дори богове. Из полуразрушената столица на победения народ се появяват стълби, които се извисяват към небесата и не водят никъде. Р. Дж. Бенет разказва по оригинален и увлекателен начин за събитията в Баликов – историите на убит професор, опасна тайна, терористи и божества се преплитат и създават жива картина за този фентъзи свят, която повдига много въпроси, съотносими и към нашия… Макар да изглежда като самостоятелен и завършен роман, „Град на стълби“ е първа част от трилогия, така че може да се окаже само началото на нещо страхотно!

Ostrieto-na-Tishal ccc7. Матю Удринг Стоувър – Острието на Тишал – изд. „Колибри“ (Оценка: 5,70)

Със същата оценка е продължението на „Героите умират“. Фентъзи и научна фантастика се преплитат в поредицата на М. У. Стоувър, като действието се развива на два свята – такъв с технология и такъв с магия. Хари Майкълсън живее сносен живот в първия, но все още си мечтае за властта, която е имал във втория (и от която му се наложи да се лиши в края на предишната книга). Границите между двата свята все по-често се размиват, а героите стават все повече и по-интересни, в сравнение с първата част. Всичко това е стабилно подкрепено с философията на автора, която е не по-малко интересна от историята на персонажите му. Финалната книга от поредицата е разделена на две части и тепърва й предстои да излезе в България. Стискаме палци да не се бави твърде много и да продължи прогреса в стила и способностите на автора!

kyrvavi-knigi35. Клайв Баркър – Кървави книги, том 3 – изд. „Колибри“ (Оценка: 5,78)

Третият сборник на един от властелините на ужаса обединява разказите си с темата за мъртвите, които се стремят към живот. Той е по-добър от втория том и много по-добър от първия, тоест и тук имаме забележим прогрес при автора. Разказите на Баркър ни плашат не по-малко от тези на Стивън Кинг, например, но и ни карат да се замислим за живота – доколко го ценим, възползваме ли се напълно от възможностите му и дали не трябва да се отнасяме по-почтително към него, защото не се знае кога ще го загубим (дали защото демон със свръхчовешки сили ще ни разпарчетоса или зъл дух ще ни отмъсти за несправедливостите, които сме му причинили приживе). Рядко историите на ужасите са толкова човешки, толкова увлекателни и с толкова смислени послания, така че дори да не сте фенове на жанра, дайте шанс на този сборник!

more na prizracite ccc4. Алън Камбъл – Море на призраците – изд. „Бард“ (Оценка: 5,80)

Отново начало на трилогия, тази книга ни въвлича в поредната нова, непозната и супер интересна вселена, изпълнен с противоречиви и многопластови герои. Светът тук е мрачен и депресиращ, но странно красив – потънал в отрова, но борещ се за оцеляване. Тук живеят хора (някои от които са телепати, а други имат злощастната съдба да се превърнат в удавници) и унмери – странна хуманоидна раса, напомняща за елфи или атланти. Въпреки отровата в морето имаме и фауна – китове, риби, дракони и др. „Море на призраците“ умело ни вкарва в тази вълнуваща полунаучнофантастична-полуфентъзийна вселена и започва много истории, които тепърва ще се развиват в поредицата. Отново авторът повдига достойни теми за размисъл, които ни карат да се замислим над екзистенциални проблеми като смисъла на живота и границите на познанието.

marsianecyt cc3. Анди Уеър – Марсианецът – изд. „Бард“ (Оценка: 5,85)

Тази творба ще влезе в класациите ни както като книга, така и като филм (спойлер!), но го заслужава и в двете си проявления. Романът проследява историята на Марк Уотни, астронавт, който трябва да оцелее сам на Марс докато Земята успее да организира спасителна мисия. Негостоприемната червена планета прави всичко възможно, за да убие г-н Уотни, но напук на всичко той ще оцелее, защото ще приложи ума, въображението си и чувството си за хумор, за да сглоби необходимите му джаджи, да си набави храна и вода и да запази ума си здрав до пристигането на колегите му. Това е не само интересна и вдъхновяваща история за силата на човешкия дух, но и реалистичен преглед на предизвикателствата и достъпните или почти достъпните ни в момента технологии за покоряване на друга планета. Романът на Анди Уеър постига успех по всички направления и това заслужено се превърна в хит.

cherven izgrev2. Пиърс Браун – Червен изгрев – изд. „Сиела“ (Оценка: 5,90)

Да подхванете „Червен изгрев“ на Пиърс Браун с умора и недоверие, породени от отминалия пик на твърде експлоатираните тийн-антиутопии, ще е груба грешка, защото книгата е просто прекрасна! Тази книга е значително по-качествена, по-изпипана, по-сложна, по-емоционална и по-зряла. Отново имаме класово разделение на обществото, този път по цветове, и отново главният герой е роден в най-прецаканата каста. Тук обаче робите дори не съзнават, че са такива, защото им е втълпявана тотално грешна история. След поредния бунт главният герой се присъединява към терористична организация и влиза в най-висшата каста – тази на златните, за да работи за тяхното унищожение като вътрешен шпионин. Героите са учудващо интересни и многопластови, а и броят им е внушителен. Всичко това прави „Червен изгрев“ начало на трилогия, чието продължение чакаме с нетърпение.

zagadkata na bogovete ccc1. Бернар Вербер – Загадката на боговете – изд. „Колибри“ (Оценка: 6+)

Ами съжалявам, че досега все Бернар Вербер с неговия Цикъл на боговете е на първо място, но какво да направя, че авторът е толкова талантлив? Всяка негова книга, поне от тази поредица, е нестандартна, философско-фантастична, тотално запленяваща и страшно интересна. Но спете спокойно, „Загадката на боговете“ е окончателният край на поредицата и в близко бъдеще май няма изгледи да излиза нещо ново от Вербер на български, така че първото място в класацията за догодина се очертава да е свободно за следващия претендент. А дотогава, дайте шанс на този автор и тази поредица. Полетете в мистериите на вселената, живота и боговете и се опитайте да откриете, заедно с неизменно любопитния и вечно търсещ главен герой, какво стои в основата на всичко. Отговорите няма да ви бъдат поднесени наготово, но пътешествието към тях – мисловно и сюжетно – си струва!

И така, това са нашите отличени, които бихме искали да поставим на най-видимите места в книжарниците и да препоръчаме на всички! Ще се радваме да споделите и вашето мнение за най-доброто от 2015 г. в коментар, но преди това отправяме

Специални похвали за:

  • Джеймс Дашнър – Лабиринтът: Последният кандидат (3) – изд. „Бард“ (Оценка: 5,60)
  • Сали Грийн – Полуживот: Полудив (2) – изд. „Колибри“ (Оценка: 5,60)
  • Алън Камбъл – Хрониките на гробарите: Изкуството на лова (2) – изд. „Бард“ (Оценка: 5,60)
  • Бернар Вербер – Вътреземните: Революцията на мравките (3) – изд. „Колибри“ (Оценка: 5,60)
  • Рейчъл Хартман – В царството на драконите: Серафина (1) – изд. „Хермес“ (Оценка: 5,58)
  • Весела Фламбурари – Мина, магиите и бялата стъкленица (1) – изд. MBG Books (Оценка: 5,50)
  • Ан Леки – Правдата на Торен (1) – изд. „Бард“ (Оценка: 5,48)
  • Джим Бъчър – Досиетата на Дрезден: Смъртоносна опасност (3) – изд. „Колибри“ (Оценка: 5,45)
  • Джим Бъчър – Досиетата на Дрезден: Летният рицар (4) – изд. „Колибри“ (Оценка: 5,44)
  • Сабаа Тахир – Въглен в пепелта (1) – изд. „Сиела“ (Оценка: 5,30)
  • Клифърд Д. Саймък – Всичко живо е трева – изд. „Колибри“ (Оценка: 5,30)
  • Питър В. Брет – Демонски цикъл: Дневната война (3) – Изд. „Колибри“ (Оценка: 5,20)
  • Холи Блек и Касандра Клеър – Магистериум: Железният изпит (1) – изд. „Егмонт България“ (Оценка: 5,10)
Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата