3 коментара
beauty and the beast

Още ли е красива историята за Красавицата и Звяра

Ревю на филма „Красавицата и Звяра“, по кината от 17 март.

Този петък по кината излиза поредният филм на Дисни по класическа тяхна анимация – „Красавицата и Звяра“. Известни актьори ще се превъплътят в любимите образи на порасналите едновремешни деца, за да пресъздадат магията от детството им и да запознаят ново поколение малчугани с приказната на пръв поглед невъзможна любов. В продукцията са наляти много пари, но дали съвременната интерпретация отговаря на очакванията ви?

Бутон за зареждане на YouTube видео

Отговорът на горния въпрос зависи от висотата на самите очаквания. Ако търсите просто още едно детско – супер, намерихте го. Ако се надявате на малко повече дълбочина на образите (както при „Господарка на злото“) или повече сюжетни обрати (както при „Вдън горите“), или на повече емоционален заряд (както при „Драконът на Пийт“), или изобщо на нещо дори малко-мимолетно над стандартното ниво, дори то да е трудно определимо (както при „Книга за джунглата“), то можете да се откажете, защото тук го няма.

Ако сте гледали анимацията, историята трябва да ви е позната в детайли. Красивата Бел е родена на село и е заобиколена от селяндури, но си мечтае за нещо повече. Заради залухания си баща тя попада в омагьосания замък на Звяра – някогашен принц-хубавец, който е отказал на старица подслон по време на буря. За наказание чародейката го урочасала да се превърне в звяр, а всичките му придворни – в подскачащи наоколо мебели и посуда. Проклятието може да бъде отменено само докато розата на магьосницата още има листенца – Звярът трябва да се влюби в кое да е момиче, както и да накара момичето да се влюби в него, за да се развали магията. Ако това не се случи преди да окапе розата, той завинаги ще си остане грозен, а мебелите и приборите ще загубят всички остатъци от човечността си. Едва ли ще е голям спойлер да ви кажа, че накрая любовта побеждава и всички са доволни (освен злодея Гастон – мазния селски принц, който ухажва Бел по необясними причини, но няма да я получи).

Изображение с име: Beauty-Beast-2017-Movie-Posters

Нещо много важно за този филм е, че всъщност е мюзикъл. На всеки пет минути развитие на сюжета има по някоя също толкова дълга песничка. Примерът е взет от анимацията, където нещата се развиват по подобен начин – всъщност филмът е почти едно към едно с детското, има само козметични промени по сюжета (като например чернокожи придворни с абсурден външен вид и гей персонажи – те едва се забелязват и нямат никакво реално отношение към сюжета, но ги има, за да кажем, че сме политически коректни). Забелязал съм, че момичетата много харесват такива филми, но лично аз ги ненавиждах когато бях в целевата им възраст. Явно още като невръстен фарфалак съм харесвал разказаните с плавно темпо истории, което е почти невъзможно при мюзикълите.

Не искам да изкарвам ревюто силно негативно, защото в крайна сметка „Красавицата и Звяра“ покрива минимума, просто няма и грам отгоре. Това е изцяло детски филм, който не предлага абсолютно нищо на възрастните, освен евентуално носталгията към собственото им детство. Всякакви моменти, в които биха могли да се повдигнат някакви морални дилеми или теми за размисъл, са пропиляни. Опити за оригиналност не са правени, всичко се движи строго по учебник. Същото важи за скъпите визуални ефекти и саундтрака – режисьорът е работил с усърдие и внимание към детайлите, но без да остави някакъв свой почерк. На моменти пък филмът не изглежда кинематографичен, а по-скоро театрален. Няма нищо, за което да се хвана, та да го препоръчам, нито някой фрапиращ недостатък, заради който да ви кажа да не си давате парите на Дисни за поредния рециклиран продукт.

Изображение с име: бележникМоята оценка:
История – 4
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 2
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 4
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Добър (4,00)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата