3 коментара
Space Challenges

Публични лекции на светила в космическите изследвания

Запознайте се отблизо с Европейската Космическа Агенция и мястото на България в нея, планетарните науки и мисиите на Марс и Луната в Софийски университет.

Изображение с име: Софийски университет "Св. Климен Охридски"

Космическите предизвикателства в Софийския университет продължават с пълна сила! Този четвъртък и петък асоциация Циолковски, организаторът на инициативата, чиято цел е да даде на младите таланти от България да участват във важни международни проекти с обществено значение, кани любопитните българи да се запознаят отблизо с ЕКА и ролята на България в нея, последните новости в планетарните науки и проектите за мисии на Марс и Луната.

Първата специална покана е за публичната лекция на Анабел Фонсека – координатор международно сътрудничество в Европейската космическа агенция на тема „Европейска космическа агенция и бъдещето на България като страна-член“. Лекцията ще се състои на 28-ми април 2011 г. от 16:30 – Нова конферентна зала в Софийски университет.

Втората лекция е  на Др. Нийл Боулс от Оксфордския университет на тема „Планетарни науки и мисии на Марс и Луната“. Ученият ще се представи на следващия ден, 29-ти април от 18:00 – Нова конферентна зала в Софийски университет

Входът и за двете лекции е свободен, единствената уловка е, че ще бъдат на английски език.

България е малка страна, която макар и да има своите място и успехи в космическите изследвания, не предлага възможности на широката публика да се запознае отблизо с тази специфична тематика. Ето защо тези лекции са един уникален шанс да се запознаете отблизо с последните достижения на човечеството в изследването на Космоса. То е сложно и трудно, прави се на малки стъпки, които изискват много инвестиции и усилия, но именно така се гради голямата наука.

Самата програма „Космически предизвикателства“ цели въвеждането на повече млади българи в работата по изследването на Космоса и представлява идеална възможност за тези, които искат един ден да се занимават с това. Посещенията са интересни и за хора с интерес, породен от чисто любопитство.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата