Скандинавският бог Тор пристига в петък

На 29 Април по кината ще размаха чука си богът на мълниите Тор. Действията му ще предизвикат война в Асгард и изгонването му в днешната Земя. Междувременно Джос Уедън започва да филмира „Отмъстителите“

Вероятно сте запознати достатъчно със скандинавската митология, за да сте чували името на Тор, бога на гръмотевиците, син на Один (бога на небето и справедливостта, владетел на Асгард) и закрилник на хората. Чували сте и за Локи, бога на неприятностите, който иска да си присвои чука на Тор и срещу когото ще се води последната битка – Рагнарьок. И вероятно сте чували не защото сте чели кой знае колко учебници по история, а защото митологията е любим източник на герои и сюжети за съвременните фантастики, които пък са любимо занимание за нас, феновете на жанра.

Последната такава е „Тор“. Тук се разказва за силния, но арогантен войн със същото име, чиито действия възраждат древна война във фантастичното царство Асгард. За наказание, богът е изпратен да живее на Земята, в нашето съвремие. Пристигането му не остава незабелязано и хората му създават немалко проблеми. В последствие обаче му се налага да се превърне в един от най-ревностните защитници на човечеството, защото най-опасният злодей от Асгард изпраща най-тъмната си сила да завладее Земята. Явно някой много се е старал всичко в този филм да е най. А ето и най-трейлъра:

Лентата пристига в българските кина на 29 Април, петък, на 3D. Интересното е, че ще го видим преди САЩ – там филмът ще бъде прожектиран чак от 6 май нататък. Антъни Хопкинс (в ролята на Один) и бременната в момента с първото си дете Натали Портман (землянката Джейн Фостър) са звездите на филма. Ролята на самия Тор е поверена на Крис Хемсуърт, за когото вече споменахме, че ще участва в бавещата се продукция на Джос Уедън – „Вилата в гората“. Режисьор на екшъна е Кенет Брана, който има богат опит с всякакви дейности по продукции на историческа или митологична тематика. Самата история пък е взета от комикс на Стен Лии, издаден от Марвел. Да, поредната адаптация на комикс, но според критиците сюжетът е достатъчно интелигентен, за да допадне не само на тийнейджърите, за които пуканките и колата в киносалона са по-важни от самия филм. Успехът на „Тор“ вече започна – в Австралия, единствената страна, където филмът се прожектира от 21 април, влезе в топ 5 за най-печелившите филми през уикенда, събирайки повече от 5 милиона долара. Ако това може да стане за 2 дни в една страна, то бюджетът 150 милиона ще бъде бързо покрит и многократно надхвърлен през следващите седмици, когато филмът ще обикаля световните кина.

Дори очакваният успех да не се осъществи, със сигурност ще имаме още едно потапяне в историята. Именно днес Марвел започва филмирането на режисирания от Джос Уедън „Отмъстителите“ – филм, който ще събере на едно място мнозина от ключовите герои на американските комикси. Един от тях е именно Тор. Другите са Железния човек, Невероятния Хълк, Черната вдовица и Капитан Америка, изиграни от същите актьори, които вече са се въплъщавали в тях и в съответните им филми.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.