Doctor Who 2012

Кризата застигна и Доктора

„Доктор кой“ не можа да избегне икономическата криза и ще продължи с деленията на епизодите си. Седмият сезон ще излъчи част от сериите си догодина, а другата – през 2013 г.

Изображение с име: Doctor Who
Разтягането на сезоните през по-големи периоди от време дава повече свободно време на актьорите.

Едва ли някой се е съмнявал, че „Доктор кой“ ще се завърне за седми сезон догодина по великобританската BBC. Оттам дори обявиха, че за третата година на Мат Смит се предвиждат 14 епизода, с 1 повече отколкото досега. Феновете побързаха да се зарадват, но Дани Коен, програмен директор на BBC ги обля със студен душ. Не всички епизоди ще се излъчат през 2012 г. Сезонът отново ще бъде разделен на две, като първата половина ще бъде показана вероятно през есента на 2012, а втората – през 2013. 2013 г. обаче не е каква да е, защото именно през нея сериалът празнува 50-годишен юбилей от излъчването на първия си епизод. Затова се очаква годината да е изпълнена с наистина специални събития за феновете на великобританския сайфай хит.

След изказването на Дани Коен, че на Стивън Мофат му трябва време, за да успява със сценарии и за „Доктор кой“, и за „Шерлок“, феновете побързаха да обвинят детективския сериал за намаляването на дозата от „Доктор кой“ за 2012г. Мофат обаче побърза да успокои посетителите на Туитър акаунта му, че забавянето на научно-фантастичната драма няма нищо общо с „Шерлок“.

Истинската причина е в икономическата криза, която напук на оптимизма на финансистите, не отшумя и през тази година. BBC е орязала огромна част от бюджетните си разходи като е съкратила персонал, свила е радио и онлайн отделите си, а същевременно получава все по-малко приходи от лицензи, реклами, права за излъчване и продажби на ДВД-та на нейните продукции.

Изображение с име: Doctor Who
Дейвит Тенант и Катрин Тейт уцелиха времето, когато BBC имаше повече пари

За ситуацията не помогна и Щатският пазар – преди време лицензната такса от Syfy, която излъчваше великобританския хит, подпомагаше бюджета на Doctor Who. Кабеларката обаче се отказа от правата за излъчване на пети сезон, поради което ВВС даде епизодите на офшорната си дъщерна телевизия BBC Америка. Тя обаче е платена кабеларка, поради което има много по-малко зрители и следователно по-скромни приходи от реклами. Сериалът определено спечели на американската BBC много нови абонати и слава, но приходите от цялата работа са далеч от необходимите.

„Доктор кой“ така или иначе си наложи някои бюджетни ограничения. Мат Смит, който вече играе главната роля, изкарва много по-малко пари от предшественика си Дейвид Тенант. Карън Гилън и Артур Дарвил заедно също едва ли могат да стъпят на малкия пръст на известната на Острова Катрин Тейт, която играеше последната придружителка на Доктора преди новата ера. Тазгодишният епизод на небезизвестния писател и сценарист Нийл Гейман „Съпругата на Доктора“ пък е бил предвиден за миналата година, но изтеглен за тази именно заради ограничеността на бюджета.

Оказва се, че финансовите проблеми на телевизията са другият сериозен фактор, който разкрачи „Торчууд“, разклонението на „Доктор кой“, на два континента. Явно не за всичко е отговорна амбицията на Ръсел Т. Дейвис да добие слава на значително по-големия американски пазар. Партньорството със Starz е целяло по-скоро да закърпи бюджетните нужди на новия сезон, отколкото да задоволи желанията на Ръсел. Така излиза, че двете години пауза между трети и четвърти сезон на Torchwood също са донякъде вина на световната икономическа криза.

Изображение с име: Torchwood
Икономическата криза вече подейства за разширяването на географския обхват на "Торчууд", но това може и да е за добро.

Похвалното в случая е, че въпреки всичко, телевизиите намират начин да се адаптират към тежките финансови условия. Паричният фактор за пренасянето на капитан Джак в САЩ остана абсолютно незабелязан, докато авантюристите хвалиха Ръсел за рисковото му решение да глобализира „Торчууд“. Разцепването на „Доктор кой“ на две половини за тази година пък трябва да докара по-високи рейтинги, което да се отрази положително на приходите от реклами. Същевременно Мофат премълча тази полза, за да изтъкне, че деленето е изцяло негово решение, базирано на сюжета и голямото разкритие в последния епизод преди лятната ваканция „Добър човек отива на война“.

Не бива да забравяме и че световната икономика все пак вече се възстановява от кризата и бавно тръгва нагоре, което вероятно ще предотврати подобни сътресения в програмните схеми на телевизиите. Не бива да пропускаме и факта, че „Доктор кой“ се превърна във визитна картичка на Великобритания по света и помогна на държавните продукции да пробият в телевизии из цялата планета (у нас и Doctor Who, и Torchwood се излъчват по AXN SciFi). От тази гледна точка е изключително малко вероятно BBC да се откаже от продуцирането им или да рискува да разочарова феновете твърде много.

Изглежда, че, макар Доктора да е способен да победи всякакви ужасяващи и смъртоносни извънземни, дори той не можа да остане незасегнат от Световната икономическа криза. Е, и с извънземните той е имал своите трудни моменти, както сега с бюджетите, но винаги е побеждавал – както се очаква да стане и сега.

Но преди 2012 имаме да изгледаме втората половина от шести сезон. Артур Дарвил обещава, че и тя ще е изпълнена с неочаквани обрати и разкрития и няма търпение тя да се излъчи. Ние също. „Доктор кой“ се завръща на 3 Септември с осмия си епизод „Хайде да убием Хитлер“ (какво общо има Хитлер с Мадам Ковариан, безглавите монаси и бебето на Ейми предстои да разберем наесен).

http://www.youtube.com/watch?v=erH-6vd8C5o

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата