17 коментара
robotite-prevzemat-sveta

Стийв Возняк: „Роботи ще превземат света, а ние ще бъдем техните домашни любимци”

Съоснователят на Apple предрича, че апокалиптичните сценарии, в които човечеството губи войната с роботите, може и да се сбъднат наистина.

Притеснявате ли се от факта, че машините започват да стават прекалено интелигентни? Мислите ли, че някой ден може да се обърнат срещу вас като Терминаторите от „Хрониките на Сара Конър” или силоните от „Бойна звезда Галактика”?

Изглежда не сте сами. Към вашето мнение се присъединява Стийв Возняк, един от съоснователите на Apple. В изказване пред бизнес група в Австралия специалистът предупреди, че епохата на машините е неизбежна:

 

Изображение с име: SteveWozniakНие вече създаваме изключителни същества. Мисля, че сме загубили битката с машините много отдавна… Започваме да се превръщаме в техни домашни любимци.

Интересно е защо, след като се притеснява от доминация на машините, Возняк продължава да ги доразработва. Следващото му изказване донякъде обяснява нещата:

 

Моят коментар за машините, които ще спечелят войната с нас, е отчасти шега. Но ние вече сме ги интегрирали толкова дълбоко в нашия живот, че няма как да се отървем от тях… Веднъж щом настроим машините да мислят на висшите нива, на които засега само ние сме способни, ние ще станем излишни. А това ще е необратимо – веднъж включим ли такава машина, тя няма да има изключване.

 

Изображение с име: chovek-sreshtu-mashina

Това, че Возняк определя изказването си като „отчасти шега”, не ни успокоява особено. Нито пък Аштън Кътчър и колегите му, които се презапасяват с провизии за постапокалиптичните времена. Е, да, още не сме създали силоните от „Каприка” и не сме станали свидетели на претоварване на интернет-мрежата и появата на компютърните аномалии от романа на Людмила Филипова, но дали няма някаква страшна истина в думите на специалиста?

Може би Стийв трябваше да помисли повече, преди да започне да бърника по разни джунджурии в гаража си преди години.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата