Без повече нощи от Септември

Роланд Емерих продуцира „2016: Краят на нощта“, в който апокалипсисът е причинен от слънцето.

"Слънцето ще ви изпепели"

След дълго и горещо лято (каквото се надявам това да бъде) човек жадува малко хладинка. Точно обратното ще получат зрителите на „2016: Краят на нощта“ в киносалоните. Във филма на Роланд Емерих, слънцето се превръща от източник на живот в убиец. Светлината и жегата през деня са ослепителни, дори нощите са светли. Гори и животни са изпепелени, водата е почти изчезнала. В този постапокалиптичен свят Мария, малката й сестра Леоне и Филип са се запътили към планините, където евентуално все още може да се открие нещо в течно състояние. По пътя към тях се присъединява и механикът Том, за когото обаче не се знае дали могат да му се доверят. На всичкото отгоре се оказва, че други оцелели им правят засада и борбата им за оцеляване тепърва предстои.

Филмът е известен още като „Ад“, тъй като американските продуценти, подпомагащи Емерих, Парамаунт Пикчърс, са решили, че „2016: Краят на нощта“ е твърде дълго и сложно. Важно е да се отбележи, че филмът е дойче-марка – сниман и произведен е в Германия, актьорите са немци и говорят на немски. Като имаме предвид, че не Холивуд произвежда филма, то е под въпрос кога и дали изобщо ще мине по българските кина (или въобще някъде по света, извън Германия). Датата на немската премиера е 22 септември 2011.

Роланд Емерих отдавна притеснява психолозите с постоянните си филми за апокалипсиси от различен тип. Същият стана известен с „Денят на независимостта“, където ни изтребиха извънземни. Но освен това той е подлагал Земята на мутирало чудовище в „Годзила“, на ужасен студ в „След утрешния ден“, на огромни гадни паяци в „Осмокраки гадини“ и на каквото още се сетите в „2012“. Тези филми обаче са се развивали винаги в САЩ, докато „2016: Das Ende der Nacht“ е първият, който ще изтреби пред камера и солидна доза германци. Роланд Емерих е и режисьор и сценарист на първия филм „Старгейт“ през далечната 1994, постижение, което само по себе си е достойно за уважение и достатъчно, за да обръщаме внимание и на по-нестандартните му продукции като тази.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Кал
Kal

Верно няма умора тоз Емерих…

Ама дали ще успее да ни изненада с нещо ново?

Материал за размисъл:

„Убийството на катастрофата“ от Алексей Звонарев и Атанас Славов във „ФантАstika 2009“. (Уви, още не е качено онлайн. Целия алманах го има на е-издание в една от е-книжарниците.)

Мира
Pepper

Роланд Емерих и филм за края на света… каква изненада.