Апокалипсисът, записан на видеокамера

Очаквайте продълженията – REC: Genesis и REC: Apocalypse от оригиналните испански създатели

Не може да се каже, че испанските филми са едни от най-комерсиално успешните на световния пазар, но определено някои от тях представляват страхотни попадения. Едно такова е филмът от 2007 REC, в който обикновен репортаж за нощната смяна на пожарникарите се оказва в центъра на събитията – жилищен блок, в който започва да се разпространява зомби-епидемия. Колкото и скучно и стандартно да звучи, филмът е наистина интересен и има много оригинални елементи. Действието се проследява чрез камерата на оператора, който заснема целия ужас на злополучните обитатели на блока. Ако си мислите „О, не, поредната простотия тип „Паранормални явления“, комбинирана със „Заразно зло“, не сте познали. Героите са истински и реалистични (а не тъпи американци или идеализирани супергерои), историята е заплетена и емоционална, а филмът е наистина, ама наистина страшен. Успехът му стана причина да му се направи също толкова сполучлива втора част през 2009, както и по-несполучлив американски римейк (Quarantine от 2008). Сега двамата сценаристи и режисьори на първите две части Пако Плаза и Жауме Балагеро готвят два нови филма. Този път обаче си разделят работата.

Пако Плаза поема REC: Genesis. Третата част на поредицата е всъщност предистория за това как е започнала епидемията. Главните герои са двама младоженци, чиято сватба се превръща в кървав ужас. Филмът ще започне своята обиколка по испанските кина на 30 Март догодина, а съвсем скоро излезе и трейлърът за него:

Жауме Балагеро пък се е наел с четвъртата част, която най-вероятно ще е и последна – REC: Apocalypse. Подробности за него все още липсват, но работата е започнала, а целта е лентата да е готова за 2012. Разбира се, фактът, че се замисля като финал, не означава, че действително няма да има пети филм.

Тази година пък излезе продължението на американския римейк Quarantine 2: Terminal. Вече без нищо общо с оригиналите от Испания, този филм използва смешния си бюджет от 4 милиона долара, за да пренесе зомби-вируса в самолет.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

… Показан през камерата на оператора Пабло и репортерката Анхела Видал, филмът разказва как техен репортаж за нощта на пожарникарите се превръща в истински кошмар. Събитията водят героите в жилищна сграда, където възрастна дама е заключена в апартамента си. Анхела и Пабло заснемат как полицаите разбиват вратата, а въпросната дама е обезумяла и напада пазителите на реда със зъбите си. В крайна сметка те се справят със зомбито, но това става пред погледите на уплашените граждани, събрали се във фоайето. Сградата се запечатва от Министерството на здравеопазването, а зомбитата в нея се множат. Анхела и Пабло продължават да запечатват ужасяващата случка на лента чак до самия си край. Класирах REC на първо място заради приятната изненада от факта, че филм, заснет с тресяща се преносима камера може да бъде толкова добър. Сюжетът е логичен, последователен и изчистен от излишни драми, актьорите се справят добре, а атмосферата е реалистична и постоянно изпълнена с напрежение. Може би затова филмът вече има американски римейк, продължение, световен успех и още две части, по които се работи в момента. …