„Еврика“ оживява!

Мислехте, че с Еврика, градът на учените, е свършено? В една или друга форма идеята продължава да съществува. Прочетете тук за какво точно става дума.

Преди време американската телевизия Syfy шокира зрителите си с новината, че петият сезон на хитовия й сериал „Еврика“ ще бъде последен. „12-те епизода, които ще се излъчат през 2012, са най-добрите досега и ще завършат сериала по подобаващ начин“, казаха тогава от кабеларката. Изглежда обаче ще трябва нещо повече от нескопосани продуценти, за да се убие добрата идея. Защото тя предстои да се реализира този път не само като сериал, а наяве. В Ню Мексико, САЩ.

Боб Бръмли, изпълнителният директор на Pegasus Global Holdings, е казал пред The Washington Post, че иска да инвестира 200 милиона долара, за да построи град върху територия от 20 квадратни мили. Този град ще се казва „Центъра“ (The Center) и ще бъде с футуристичен дизайн и напълно самоиздържащ се с екологично чисти технологии. В него ще живеят учени, които ще могат да изпробват своите най-нови идеи и изобретения. „Идеята за Центъра се роди от предизвикателствата пред нашата компания, свързани с тестването на новите технологии извън границите на стерилните лаборатории“, пояснил Бръмли пред вестника. „Центъра ще позволява на частни компании, фирми с идеална цел, образователни институции и правителствени агенции да изпробват в една уникална и модерна обстановка, в която важат законите на реалния свят. Това ще им позволи да разберат по-добре разходите и ограниченията пред новите им технологии, преди да рискуват с пускането им на световния пазар“.

Pegasus Global Holdings е дъщерна компания на Perseus Global Ltd. с 10-годишна история с клонове във Вашингтон, Рестън и Лондон. За кратко време става лидер в телекомуникациите и военните технологии, използвани от американското правителство. Интелектуалната им собственост се регистрира чрез великобританската компания-майка, но очевидно 10 години са достатъчно време за дъщерната фирма да си създаде връзки в правителството и да натрупа нужния капитал за такава грандиозна инвестиция посред криза. Но възможностите за печалба, които тя представя, са също доста големи. Срещу съответната сума всяка компания ще може да използва града за да проучи как се справят новите й технологии в реална, но и контролирана среда. Така например Гугъл ще си пробва автомобилите, които се движат без шофьор, а компаниите от сектора на енергетиката ще могат да проучат начини за оптимизиране производството и подаването на електрическа енергия за градовете.

Все още не е избрано точното място, където да се построи градът, но губернаторът работи отблизо с представителите на компанията, за да финализира сделката и да започне строежът. Ню Мексико и без друго вече е известен като център за научно изследователска дейност в САЩ, благодарение на многото големи институти на негова територия. Планира се в него да живеят и работят 35 000 човека, което ще изиска комунална структура, обособяването на жилищни и бизнес квартали и всичко останало, което съществува в един нормален град. Фактът, че ще се намира сред пустинята обаче, допълнително затруднява реализацията и оскъпява проекта заради недостига на водни запаси близо до населението.

Колкото и вълнуваща да е идеята за Центъра и дори той да се реализира, едва ли Syfy ще промени решението си по спирането на „Еврика“. Но нищо чудно да направи някое риалити, ако компанията наистина успее да построи града.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
7 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Chacho

Тая идея доста бързо ще се изврати според мен и надали ще се получат нещата както ги плануват. Времето ще покаже.

Ох 🙂 И мен как ми се иска 🙂

Мира

Всичко това се е случвало преди и всичко това ще се случи отново :))))

Петя Ивайлова
petia84

а, да – сайлони по поддръжката))

Мира

E, то си има машини за тази работа :D. Иначе и аз няма да откажа да живея там.

Петър Атанасов

Аз се съмнявам, че само гении ще живеят там. Ами нали някой трябва да мете улиците, да продава в магазина, да сервира в кафенето, да ги подстригва и т.н. Но сигурно и тези хора ще са подбрани и няма да са им никак ниски заплатите 🙂

Петя Ивайлова
petia84

това звучи много трудно за осъществяване, но все пак страхотно! жалко, че не съм гениална, за да мога да живея на такова място…;)