divna-shahtata

Две електронни книги от „Човешката библиотека“

Творбите на децата от клуб „Светлини сред сенките“ „Дивна“ и „Шахтата“ вече са в каталога на е-изданията от „Човешката библиотека“. Можете да си ги поръчате в FB2-формат или на хартиен носител, като заплащането е доброволно.

Две нови издания включиха в каталога си тази седмица приятелите ни от „Човешката библиотека“. Вече и в електронен вариант се разпространяват книгите „Дивна“ и „Шахтата“.

Изображение с име: divnaВ „Дивна“ се разказва за най-елитната космическа академия След Земята, където се учи и расте цветът на човечеството. Питър, геният, инсценирал на десет години екологична катастрофа, за да накара управляващите да променят безумен закон. Дивна, отличен стрелец и мечтателка, за която силните чувства не са недостатък, а път към едно пожелано бъдеще. Марти, неизчерпаем извор на щуротии, който може да те измъкне и от най-черната дупка…

Отвъд реда и спокойствието на Академията растат, и се учат (най-често едни от други), трошачите. Лишени от заможни родители – ако изобщо имат родители, – те не са част от „цвета на човечеството“… ала защо тогава изглеждат по-пъстри, с купоните, скайбола и рок-звездите си „Чукча“?

А още по-далеч, един Координатор крои как да превърне мерките за сигурност в средство за абсолютен контрол. Някои неща не се променят. Освен ако „академиците“ и трошачите не се обединят и покажат, че цялото човечество все пак се учи, и расте.

В „Шахтата“ става дума за тийнейджъри, разкъсани от егоизма и желанието си за забавление на всяка цена. Те тормозят непрекъснато по-малките, като това им доставя удоволствие. Една от жертвите им е третокласникът Дарен. По време на поредната „игра“ те го пускат в шахтата на училищното мазе, за която се говори, че е вход към ада… и наистина се оказва така. В ада обаче Дарен среща закрилник в лицето на архангел Уриил, а мъчителите му минават през адски изкушения и изпитания, за да се осъзнаят и оценят истинското приятелство, което не пита за възраст и външен вид. Някои от „атракциите“ по пътя им са чревоугодниците блатни, дебелата кралица на гигантите Джимеле и Царят на мухите, едно от въплъщенията на дявола.

Благодарение на силата да прави добро и другите да осъзнаят неговите предимства, Дарен поема мисията да спаси по-големите си съученици и да ги върне към по-смислен живот. Всички заедно ще открият, че понякога трябва да ти се случи нещо много лошо, за да се научиш да разпознаваш доброто, а прошката е най-красивото лице на обичта и приятелството.

Изображение с име: shahtata_korica_mИнтересното за тези две книги е, че са написани не от един, а от много автори. И то не от много възрастни, а от много деца. Става дума за членовете на клуб „Светлини сред сенките“ – ученици и студенти, отдадени на творческата си натура и любовта си към жанра, които творят заради чистото удоволствие от съзиданието на фантастично произведение.

Двата текста не се издават за първи път – „Дивна“ излиза през 2009, а „Шахтата“ още през 2006, но за първи път се разпространяват електронно, във формат FB2. FB2 (FictionBook 2) е един от свободните формати за електронни книги, също като EPUB. Главно негово преимущество е, че лесно се конвертира във всякакви други формати, които да се четат от най-различни четци или направо на компютър. Това се извършва най-лесно чрез програмата Calibre, с който можете да се сдобиете тук.

Има и една подробност, която най-много ще зарадва джоба и ще трогне сърцето ви. Всичко, което трябва да направите, за да се сдобиете с електронните книги, е да пишете на poslednorog-в-gmail.com, след което те ще ви бъдат изпратени. Заплащането е доброволно и може да стане по един от начините, описани тук. Но дори така, парите не отиват за да изхранват невръстните авторите или скромните издатели, а само и единствено, за да се инвестират в следващи книги. Препоръчителните цени са 3 лева за „Дивна“ и 2 за „Шахтата“, но ако произведенията са ви харесали и искате да стимулирате дейността на „Светлини сред сенките“, можете да пратите колкото искате. Задължително се плаща единствено ако поръчате книгите в хартиен формат – 4 лева за „Шахтата“ и 8 за „Дивна“, за да покриете себестойността на самите издания.

Авторите и издателите, ще се радват на всякакви отзиви, като се надяват безплатното разпространение да им помогне да намерят именно своя читателски кръг, вместо да се мъчат да вземат пари от хора, на които текстовете не им харесват. Очевидно е, че с такъв маркетингов подход не са милионери, но пък именно липсата на комерсиалния елемент позволява да се отдели качествената литература от плявата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата