9 коментара
Lord Of Chaos

Колелото на времето ще се завърти за последен път

Колелото на Времето се върти и Вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенди. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го Век се върне отново.

Изображение с име: spomenСлед надъхващия трейлър за „Хобитът” фентъзи феновете получиха още един коледен подарък – Брандън Сандерсън (с когото, между другото, имаме интервю) обяви, че последната книга от поредицата „Колелото на времето” е готова. „Спомен за светлина” завършва завета на Робърт Джордан и най-накрая ще удовлетвори милионите му фенове, очакващи този завършек вече 22 години. Сандерсън показва нужното уважение към оригиналния автор, използвайки края, написан от самия него през последните месеци от живота му.

Смъртта на Джордан през 2007 натъжи мнозина не само заради привързаността им към писателя, но и поради мисълта, че култовата му поредица може да не намери своя край, или поне не по начина, по който би искал авторът. За щастие, Сандерсън се включи повече от добре и достави не една, а цели три книги, които се приеха с възхищение от читателите (а всички знаем колко сме взискателни феновете от нашия жанр). Ето че догодина любимите герои ще намерят завършека на своята история, а колелото на времето ще се завърти за последен път.

Сандерсън не е отпуснал никаква информация относно това какво да очакваме от книгата, но затова пък спекулациите по въпроса сред феновете са в пика си. Едно е ясно – Последната битка най-накрая ще настъпи.

Макар работата на Сандерсън да е завършена, ръкописът тепърва трябва да мине през редакторската намеса на Хариет Джордан, след което да се издаде. Българските фенове ще трябва да почакат и още малко за превод. По прогноза на Сандерсън, „Спомен за светлина” ще излезе на американския пазар през есента на 2012. Но така или иначе с тази новина вече сме спокойни – малко остава. И вярваме, че финалът ще бъде не просто епичен, а достатъчно ярък, за да ни остане светъл спомен от него за десетилетия напред.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата