3 коментара
zadacha2

Задача №2

Спечелете с коледната игра на SciFi.bg – отговорете на трите задачи в определените за това дни!

Изображение с име: Dqdo IodaИзтече срока за отговор на Задача №1. 14 човека са отговорили вярно на нея, което значително увеличава шансовете им да спечелят две книги от издателство „Колибри“ – „Танатонавтите“ и „Империята на ангелите“ от Бернар Вербер. Но не се притеснявайте да се включите в играта дори и да не сте сред тях, шансове винаги има.

Верният отговор на задачата беше:

31131211131221
13211311123113112211

Логиката е, че всяко следващо число означава прочитане на предишното. При „1“ виждате една единица – записвате „11“. Сега виждате две единици – така се получава третото число – „21“. Това са една двойка и една единица – „1211“ и т.н.

Поздравления за тези, които са се справили със задачата!

А ето и втората задача. Тя е от книгата на Бернар Вербер „Денят на мравките“.

Как можете да построите 4 равностранни триъгълника с 6 кибритени клечки с еднаква дължина, без да ги чупите или пресичате?

Подсказка: Очевидно е, че три клечки отиват за първия триъгълник. Останалите три трябва да се използват така, че да образуват останалите три. Това означава, че всеки от триъгълниците трябва да има по три общи ръба с останалите. Помислете как може да се получи това?

Отново имате 4 дни, за да стигнете до верния отговор, като отново последния ден ще бъде дадена подсказка. Предположенията си изпращайте на познатия адрес peteratan@scifi.bg, като не забравяйте да напишете и името и фамилията си.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата