12 коментара
doctor who

Кой ще бъде новият придружител на Доктора?

Да, нов придружител ще има, макар че Ейми и Рори ще прекарат още няколко епизода в Тардис догодина. Бъдещето на „Торчууд“ пък продължава да тъне в неизвестност.

Изображение с име: doctor who amy roryШумът около намеренията на Дейвид Йейтс да прави своя кино версия на „Доктор кой“ заглъхна и въпросът „Кой да изиграе Доктора“ във филма за голям екран вече не е толкова вълнуващ. Още повече, че според Стивън Мофат, той никога няма да излезе на дневен ред, защото мераците на Йейтс няма да се сбъднат.

Затова концентрацията на феновете се връща върху по-належащите въпроси, свързани със сериала, а именно кой ще бъде следващият придружител на Доктора. В края на шести сезон Ейми и Рори напуснаха Тардис, но се завърнаха в коледния епизод и изглежда ще продължат приключенията си из времето и пространството и догодина. Макар и не за дълго.

Новият сезон започва наесен и известно време ще гледаме Карън Гилън и Артур Дарвил в обичайните им роли. В един момент обаче ще се разделим с тях – най-вероятно в края на първата половина от сезона, за да може във втората, която пък най-вероятно ще се излъчи чак през 2013, да гледаме нов актьор или актриса в ролята на придружител на Доктора.

„Последните дни на семейство Понд настъпват следващия сезон“, лично обяви Мофат на медиите. „Няма да ви казвам кога и как, но историята ще има сърцераздирателен край. Тогава Доктора ще срещне нов приятел.“

Самата Карън Гилън е наясно с плановете на Мофат и след неговото изявление, великобританските журналисти веднага я потърсиха за коментар по темата: „Доволна съм, че останах толкова дълго в сериала и че феновете ме харесаха. Но не смятам да се връщам в следващите години с епизодични роли. Веднъж щом се махна, ще е завинаги. Не искам някоя моя нова бъдеща поява да развали ефекта от края, който Мофат ми гласи.“ Е, много фенове смятат, че Ейми и Рори получиха достатъчно ефектен край в шести сезон, но явно Мофат има още за какво да ги използва. Мат Смит ще остане в ролята на Доктора и неговото мнение е следното: „Карън е страхотна актриса и ще ми липсва.“

Изображение с име: doctor who alex kingstonИ така, логично следва въпросът, който вълнува феновете общо взето по два пъти на около 3 години – кой ще е следващият придружител в сериала на BBC?

Една от възможностите е Алекс Кингстън. Актрисата зад ключовата героиня Ривър Сонг тепърва има да изживява вълнуващи моменти с Доктора. Тази опция обаче не е от най-вероятните, защото твърде честите появявания биха отнели от чара на героинята и нейния статут на специална. А и герои като Ривър Сонг и Капитан Джак действат най-добре, когато се включват само в тези истории, в които наистина са необходими. Сигурно е, че тя ще се завърне и в седми сезон, но най-вероятно не като редовна придружителка.

Слуховете засега сочат към едно име – София Майлс. Актрисата, която игра Бет в преждевременно спрения „Лунна светлина“ е постнала няколко интересни съобщения в туитъра си. Първо Мофат е казал на своите последователи в социалната мрежа да се абонират и за нея. След това пък тя е отговорила в нейния профил, че Мофат трябва да се кандидатира за президент. Следващите й съобщения са „Историята се задълбочава“ и „Кой е готов за забавление? Бройте и мен!“. Това е породило въпроса на нейн последовател дали няма тя да е следващата придружителка на Доктора, на което актрисата е отговорила „Питайте Мофат“.

Разбира се, тези туитове може и нищо да не значат, но медиите вече я гласят за следващата постоянна обитателка на Тардис. Всъщност, София Майлс въобще не е чужда на Doctor Who. Тя е бивша приятелка на бившия Доктор Дейвид Тенант, а и се появи в сериала през 2006 като Мадам Помпадур. „Момичето в камината“ е писан по сценарий на Мофат, макар и главния сценарист тогава да беше Ръсел Т. Дейвис, и е смятан от мнозина за един от най-добрите епизоди в новите серии въобще.

Изображение с име: sophia miles doctor whoАко София Майлс се завърне като Мадам Помпадур, тя ще е първата придружителка на Доктора от миналото, поне за новите серии. Това би внесло и приятно разнообразие, тъй като досега жените до чаровния извънземен винаги са били от настоящето, и то все от Великобритания. Завръщане на епизодичен герой като редовен придружител вече е имало – Дона Нобъл (Катрин Тейт) се появи еднократно в коледния специален епизод през 2006, след което изкара цял сезон през 2008. Нейният дядо – Уилфред, също първо се появи за кратко като продавач на вестници, след което получи повод да се появява по-често. Впрочем, същият актьор е играл в сериала още през 1966 година в епизода „Инвазията на Далеците на Земята: 2150 г. сл. Хр.“

Възможно е и Майлс да се завърне с нова роля. Това също няма да е прецедент – Фрийма Аджиман направи сефтето като Адеола, която пострада от Киберхората във втори сезон, преди да застане до Доктора като Марта Джоунс в трети. Карън Гилън пък първо беше гадателка в Помпей през четвъртия сезон, след което стана Ейми Понд в пети и шести. Ийв Майлс също имаше поява като слугиня на Чарлз Дикенс в първи сезон, след което получи възможност да се изяви с друга роля в разклонението „Торчууд“ и после с нея да се върне за кратко в „Доктор кой“.

Отново трябва да повторим, че всичко това са слухове и още не се знае какво точно ще стане в седми сезон. Дали пък няма да видим още от героя на Марк Шепард – Кантън Делауеър? Самият актьор е споменал в интервю, че е странно, че неговият герой присъства на смъртта на Доктора в началото на шести сезон. „Фактът, че Кантън е един от най-близките приятели на Доктора, които той е сметнал за удачно да покани за смъртния си час, вероятно подсказва по-нататъшна намеса…“ загадъчно казва той. И всъщност има право – можеше да се мине и без него на езерото Силенцио. Защо да не бъде американският актьор първият мъж, станал самостоятелен придружител на Доктора?

Изображение с име: john barrowman torchwoodЕдно е сигурно – Ейми, ако се завърне дори за половин година, ще постави рекорд като най-дълго издържала придружителка. Досега само Роуз е изкарала два сезона, като няколкото й появи в четвърти сезон по-скоро не са като придружител. По стандартите на сериала, два сезона и половина във Тардис са твърде много за човешко същество и са ярък знак за бързо приближаваща промяна.

А тъй като споменахме и за „Торчууд“ – въпреки че разочароващият четвърти сезон не беше толкова зле в рейтингово отношение, Starz и BBC още не са решили дали да инвестират в пети пакет от епизоди. „В момента сме натиснали бутона пауза, защото не знаем какво става“, казва Джон Бароумен в интервю от края на миналата година. „На мен ще ми хареса да направим нов сезон и аз ще се връщам в ролята на Капитан Джак, докато ме канят. Но в момента сериалът е в състояние на неопределеност и това не зависи от мен.“ Ръсел Т. Дейвис пък се отметна от намеренията си да приключи с фантастиката и обяви, че ще продължи да работи по „Торчууд“. Явно обаче не бърза да се връща, защото в момента разработва нов сериал – „Краставица“, който ще проследява живота на група гейове. Драмата отговаря на изявените му желания да спре да взривява света на хартия и просто да пише диалози в кухнята и със сигурност ще го разнообрази – „Краставица“ изглежда много далеч от „Торчууд“. Е, нас това не ни грее, но ако все пак Torchwood може да продължи само с негово участие, то тогава ще го чакаме колкото е нужно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата