Doctor Who The Adventure Games

Без повече приключенски игри по „Доктор кой“

BBC явно са видели достатъчно потенциал, за да се концентрират само върху платените игри.

Изображение с име: Doctor Who Adventure Games
Във втория "епизод" от The Adventure Games Доктора и Ейми се изправиха срещу киберхората.

BBC няма да правят повече части на Doctor Who: The Adventure Games. Изпълнителният продуцент Саймън Харис обяви, че телевизията ще се концентрира върху други проекти, свързани с „Доктор кой“. „В момента няма планове за още „Приключенски игри“. Оттук нататък ще се обръща повече внимание на „Доктор кой: Часовникът на вечността“, както и на други неща. Наскоро пуснахме ММО-то Doctor Who: Worlds in Time, имаме планове и за разпростиране на други платформи и формати. The Adventure Games се справиха чудесно със задачите си, но вече са свършени. Гледаме напред към новите идеи.

Doctor Who: The Adventure Games постигнаха голям успех, когато бяха пуснати през 2010. Към днешна дата само първата игра е свалена над 2.6 милиона пъти (легално). Идеята на BBC беше чрез тези игри да се популяризира сериалът сред геймърите, както и да се поддържа интересът у публиката през дългите периоди без нови епизоди. В последствие успехът на игрите надмина очакванията на продуцентите и повдигна значително имиджа на държавната телевизия. През октомври 2011 излезе петата поред игра, The Gunpowder Plot, която уж щеше да е първата от втори сезон епизоди-игри. Сега се оказва, че ще е последната.

Питате се защо не искат да правят повече Adventure Games, щом са толкова популярни? Отговорът се крие в самия въпрос. „Приключенските игри“ са безплатни и не носят никакви приходи за BBC. Тяхната по-скоро рекламна функция беше изпълнена и помогна рейтингите на сериала през шестия му сезон да се задържат на повече от задоволително ниво (при положение, че епизодите се излъчваха в най-нелогичното време – събота следобед). Но с огромното количество сваляния на Doctor Who: The Adventure Games и вълнението, което новата (платена) игра Doctor Who: The Eternity Clock предизвиква още преди излизането си, телевизията вижда потенциал за повече икономическа изгода от феновете-геймъри. Затова вместо да разводнява пазара с безплатните си игри (които могат да пренаситят иначе платежоспособните фенове), BBC ще се включи по-активно в разработването на платени такива.

Изображение с име: Doctor Who Game Worlds in Time
В онлайн играта Доктора повежда отбор от грозни придружители, за да закърпи времето.

Doctor Who: The Eternity Clock излиза през март за Play Station и Vita, а по-късно през годината и за компютър. Сред интересните нововъведения ще бъде разделеният екран – често на Доктора и Ривър Сонг ще се налага да работят заедно и едновременно, но на различни места и/или в различни времеви периоди. Играта е разработена с намесата и благословията на Стивън Мофат, който ръководи нещата и в сериала, а за автентичната атмосфера ще помага и озвучаването от Мат Смит и Алекс Кингстън.

Онлайнката „Светове във времето“ пък е достъпна за пробване на официалния й сайт. В нея ролята на играча е като придружител на 11-тия Доктор. Господарят на Времето ще го разходи из Лондон, Скаро (планетата на далеците), Месалайн (планетата на киберхората/сайбърмените), Библиотеката (където се запознахме с Ривър Сонг), и Ню Ню Йорк. Потребителите могат да си харчат парите за Хронони, които им помагат в мисиите, усъвършенстват героя и го снабдяват с нови приспособления към личната му звукова отвертка. Сюжетът е изцяло дело на разработчиците от Three Rings, които са купили правата от телевизията. Едва ли обаче грубите анимациики, елементарният геймплей и зле копираните реплики и приключения ще стимулират феновете да си купуват Хронони.

Ако сте разочаровани, че отсега нататък ще трябва да си олекотявате портмонето, за да играете новите Doctor Who продукти, можем да ви предложим само една утеха – инвестицията на BBC в платени игри по емблематичния им сериал е поредният знак, че интересът към „Доктор кой“ все още е огромен и продължаването му за минимум още няколко години напред е сигурно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата