2 коментара
dracula idiot

Дракула е жив!

Цели 3 продукции с него като централен герой се подготвят за киното в момента.

Изображение с име: Bram Stoker's Dracula book cover
Дракула е популярен образ от доста време насам

Който казва, че „зомбитата са новите вампири“, се заблуждава. Вампирите са си и новите, и старите вампири. Холивуд не смята да се отказва от кръвопийците като образ засега. Дори донякъде се завръща към един от техните първообрази – граф Дракула. С името на най-известния вампир се свързват цели три продукции, които се подготвят в момента.

За едната вече сме ви споменавали – Warner Bros подготвя „Харкър“ – адаптация на Дракуловия роман на Брам Стоукър, разказана от гледната точка на детектива Джонатан Харкър, който се заема да издирва ужасяващия вампир. Проектът беше замразен през последната година поради други ангажименти на режисьора Жаум Колет-Сера, но сега отново се придвижва напред и дори се водят преговори с Ръсел Кроу за главната роля. Целта все още е да се направи зарибяващ първи филм, който да отприщи трилогия. Дракула ще присъства обаче само в първия филм, докато в следващите детективът ще се занимава с други легендарни свръхестествени същества.

Другата продукция е „Дракула: Година нула“. Проектът на Universal иска да смеси митологията за граф Дракула с реални исторически факти за неговия прототип, принц Влад, за да се получи малко по-земен образ на полубезсмъртния кръвопиец. Нулевата година в заглавието сочи, че сюжетът ще се занимае именно с това откъде тръгва легендата за най-известния вампир. Dracula: Year Zero се разработва дори по-отдавна от Harker. Още през 2010 трябваше Алекс Прояс да режисира, а Сам Уъртингтън да играе вампира. В последствие обаче и двамата се отказаха, защото ги помолиха да намалят бюджета, и проектът привидно умря (Прояс малко се прецака с този си отказ, защото филмът, към който се насочи, „Изгубеният рай“, беше спрян… именно поради раздут бюджет). Преди около две седмици обаче нещата отново се раздвижиха – водят се преговори с новака-режисьор Гари Шор да оглави интерпретацията. Шор има много скромен опит, но пък е зналително по-достъпен финансово от Прояс, с което намалява риска и бюджета за Universal.

Е, сега към вампирския купон се присъединява и Sony. Сценарият за техния, все още неозаглавен Дракула, е започнат от Джейсън Келър, един от сценаристите на „Огледалце, огледалце“. Неговата идея е да се занимае с период, още по-ранен и от „Година нула“. Целта е да се направи предистория на Дракула, а ако тя е успешна, продълженията да покажат как графът става вампир. Тази продукция е с леко предимство пред първите две, защото има за продуценти Джо Рот и Палак Пател – двамата са работили по доста касови заглавия като Тим Бъртъновата „Алиса в Страната на чудесата“ и очакваното това лято „Снежанка и ловеца“.

И трите проекта са все още в много ранен етап на развитие, преживели са своята доза проблеми, което говори, че е много вероятно поне един от тях в крайна сметка да не се получи. Ако и трите успеят да се реализират обаче, вероятно догодина ще ни очаква един истински Дракулов фестивал!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата