„Изгубеният рай“ няма да става на блокбъстър

Желанието на Алекс Прояс да екранизира поемата на Джон Милтън няма да се сбъдне поради мащабите на нужния бюджет.

Един от пейзажите, които режисьорът си представяше за този проект.

Legendary Pictures се отказаха да инвестират в „Изгубеният рай“ – планираната екранизация на едноименната поема от Джон Милтън. Изглежда, няма да видим зрелищните битки между ангели и демони, които режисьорът Алекс Прояс („Гарванът“, „Аз, роботът“) ни обещаваше.

Явно дори и Господ не може да спаси филма след всички проблеми, през които мина (а може би те се дължат на намесата на Дявола?). Първо сценарият се писа и пренаписва няколко пъти от различни хора – изредиха му се последователно Филип де Блази, Байрън Уилингър, Стюарт Хейзълдайн, Лорънс Касдан и Райън Кондал. След това пък снимките бяха изместени от януари 2012 за лято 2012. Сега се оказва, че „Изгубеният рай“ изобщо няма да го бъде.

Основната причина е бюджетът. Визията на Прояс изискваше сложни визуални ефекти, за да създаде Рая, Ада и Райската градина, както и работа върху ангелите и демоните като главни герои. Още първоначалният планов бюджет е бил 100 милиона, като тази сума е щяла да порасне значително в течение на продукцията. Такава сума си е значителен риск за Legendary Studios, който те не са се престрашили да поемат.

Всъщност, официална зелена светлина никога не е била давана. Всички споменати актьори, които щяха да участват, са дали съгласието си устно и без договор. Те не са били наемани и следователно няма да им се изплащат компенсации за провала на проекта. Единствените разходи на студиото са били хонорарите на сценаристите.

Всъщност, новината не е много добра – филмът все пак имаше хляб в него. Публиката попринцип си пада по епични фентъзи сблъсъци на религиозна тематика и тези филми винаги се гледат. Алекс Прояс е доказан режисьор с много опит и неговата визия със сигурност щеше да допринесе. Имаше и обещаващ актьорски състав. Естествено, сценарият изглеждаше проблемен и без да знаем колко човека са се месили в него и вероятно именно сюжетът не е бил убедителен за продуцентите.

Ако все пак има някакво бъдещо развитие по проекта, ще ви кажем, но засега изглежда, че Холивуд няма да губи Рая.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |