stryv-title

Серийни убийци във футуристичен Мадрид

Излезе романът „Стръв“ на кубинеца Хосе Карлос Сомоса.

Изображение с име: stryvИзлезе нов роман от издателство „Колибри“. На читателите се предлага поредния екстравагантен трилър от Хосе Карлос Сомоса – „Стръв“.

Историята започва привидно семпло – няколко детектива, обединени от вярата си в теорията на „псинома“, се превръщат в „стръв“ за чудовищни серийни убийци. Посредством психологически формули се проектират различни ситуации  – целта е да се дешифрира начина на мислене на всеки от престъпниците. Самият сценарий на симулациите черпи въображение от съкровищницата на Шекспировите произведения. Действието се развива в един реален и в същото време футуристичен и призрачен Мадрид, белязан от атомен взрив.

Също като при „Флорънс и Джайлс“, връзката с фантастиката изглежда слаба, но въпреки това изглежда сякаш романът ще си струва 16-те лева.

Издателството представя Хосе Карлос Сомоса като изтъкната фигура в новата испанска литература, името му придоби международна слава и се спряга редом с имената на Борхес, Калвино и Кафка. Дузината смайващо дръзки романи, написани за по-малко от две десетилетия, го открояват като един от най-важните автори в съвременната испанска проза. Навярно защото е лекар – психиатър по професия, книгите му са трескави, хипнотични трилъри, изследващи дебрите на човешката психика и населени както с „призраци“, така и с болезнено достоверни образи. Сомоса създава необозрими имагинерни светове, полива ги обилно с мистерия и виртуозни обрати, философските му съждения често слисват, а развръзките на романите му неминуемо спират дъха.

Авторът ще гостува в България по покана на Институт Сервантес и издателство „Колибри“ на 28-и и 29-и март. В рамките на посещението му са предвидени и две срещи с публиката.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата