1 коментар
mistborn birthright

Ще правят игра по „Мъглороден“

Култовата поредица от книги на Брандън Сандерсън пуска корени в гейм-индустрията

Изображение с име: BRANDON5От сравнително скромната компания Little Orbit наскоро обявиха, че ще правят игра по поредицата „Мъглороден“ на Брандън Сандерсън. Тя ще бъде за PS, Xbox, PC и Mac, като ще представлява предистория на случките в книгите.

За който още не се е срещал с Брандън Сандерсън, препоръчваме нашето интервю с него. Той е сред най-известните фентъзи автори в момента. Хитовата му поредица „Мъглороден“ е една от причините съпругата на Робърт Джордан да го избере, за да довърши поредицата „Колелото на времето“ на покойника. Брандън го прави повече от добре, като до финала му остава само една книга, която се очаква на 8 януари 2013.

„Мъглороден“ е поредица за един мрачен свят на пепел, мъгла и фентъзи същества, над който властва наглед безсмъртният злодей Лорд Владетеля. Срещу него обаче се готви възстание. Някои от хората, които ще се борят срещу тиранията му, ползват аломантията – магия, която им позволява да подобряват ума и физиката си като поглъщат и горят метали. Тези, които могат да горят всички видове метали, са познати като Мъглородните.

В очакваната ролева игра историята ще се развие няколко стотин години преди тази в „Последната империя“, първата книга от поредицата. Героят, от чието име ще играят геймърите, е Фендин Фатвел – арогантен млад благородник, който бързо трябва да изучи аломантията, за да спаси семейството си. Всичко е на много ранна фаза, включително и сценария, но на Брандън е предоставена голяма степен на контрол – той пише историята и одобрява всички предложения и решения на разработчиците.

Самият писател не е чужд на гейм-индустрията. Освен, че сам се определя като „запален геймър“, той е писал историята и зад играта Infinity Blade II, както и новелата към нея – Infinity Blade: Awakening. „Хората често ме питат дали ще правя предистории на „Мъглороден“ и аз винаги им отговарям, че бих искал, но най-вероятно няма да е чрез още романи„, казва Брандън в блога си. „Отдавна си отварям очите за възможности да направя игра по Mistborn, имах няколко, но по една или друга причина пропаднаха. Не исках да дам правата на кой да е.“ Little Orbit печелят писателя с опита и професионализма си, както и с любовта си към неговата поредица. „Оказа се, че имаме една и съща визия за това, как трябва да станат нещата.

Little Orbit съществуват от януари 2010 и се специализират в работа с популярни писатели, чиито светове те разширяват с игрите си. Сред хората в компанията има и дългогодишни ветерани, работили по Fallout (една от 5-те най-добри scifi игри според наша класация) и Baldur’s Gate. Те сами предоставят повече контрол на Сандерсън, за да са сигурни, че продуктът им няма да разочарова нито него, нито неговите орди от фенове.

Играта Mistborn: Birthright се очаква някъде през есента на 2013.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата