9 коментара
home in space

Български ученици с отличие от НАСА

Екип от български ученици създаде космическа колония за 10 000 души, с което си спечели второ място от конкурс на НАСА. Сред отличените е и Неделчо Ласков – поздравления!

Отличието от НАСА не е никак малко постижение. Особено когато става дума за второ място на проект за космическа колония между Луната и Земята, който се е конкурирал с още 470 подобни.

Неделчо, Ани, Иван и Наско от Варненската Математическа гимназия, с помощта на тяхната ръководителка от Астрономическата обсерватория в града, д-р Веселка Радева, са впечатлили учените от НАСА със своя проект за дом в космоса. Техният отбор Home in Space е разработил идеята за космическа станция за 10 000 човека, която да се намира между Луната и Земята. Оттам хората ще изследват космическото пространство и ще усвояват ресурсите на Слънчевата система.

Изображение с име: Ned-Ani-Ivan-Nasko
Сребърните ученици - Неделчо, Ани, Иван и Наско

Учениците са помислили за всичко – формата и дизайнът на станцията са максимално функционални, мястото е подбрано внимателно, за да бъде гравитационно устойчиво, а етапите на строителството и вътрешната структура на специалните модули са детайлно разработени. Обмислен е не само техническият аспект на проекта – квартетът е отразил и условията, в които ще функционира това мини-общество – светът и възможностите на бъдещето, както и законите, които ще регулират живота на служителите в космоса. Идеята не е никак лесна за разработване, но отличието от НАСА показва, че нашите ученици са се справили блестящо!

Неделчо вече спечели нашето уважение със статията за ракетните двигатели на бъдещето – не сме се и съмнявали, че на момчето му предстоят много подвизи. Сигурни сме, че това е само първият голям успех от многото! SciFi.bg официално те поздравява и ти пожелава след едно-две десетилетия да пишеш коментари под статиите ни директно от космоса 🙂

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата