1 коментар
got-s2-lena-kit

„Игра на тронове“ ще има трети сезон

Рейтингите за премиерата на втори сезон счупиха всички рекорди, което накара HBO да вземе и без друго очакваното решение за подновяване на Game of Thrones

Изображение с име: game-of-thrones-lena-headyДа бъдем честни – съмнявал ли се е някой, че „Игра на тронове“ ще бъде продължен за трети сезон? Нещо повече – засега изглежда, че това ще бъде от сериалите с ясна структура, начало и край. Колкото и сезона да отнеме.

Епизод 02.01 е бил гледан на живо от почти 3.5 милиона души, което е с над милион и половина повече, отколкото зрителите на епизод 01.01 миналата година. Като се има предвид, че тези 3.5 милиона са платени абонати на телевизията, които на всичкото отгоре са гледали и реклами, печалбата е повече от сигурна. Ето защо решението на HBO да поръча трети сезон на сагата идва съвсем закономерно.

Създателите на сериала Дейвид Бениоф и Д. Б. Вайс повишиха нашите очаквания за втори сезон по време на снимките, а след това ги задминаха. Трогнати сме от подкрепата на зрителите и медиите за този сериал и нямаме търпение да видим какво са ни приготвили Дан и Дейвид за догодина“ – каза Майкъл Ломбардо от телевизията.

С постоянно повишаващите се рейтинги, засега изглежда сигурно, че сериалът е подсигурен откъм зрители и ще остане такъв чак до последния си епизод. След колкото и сезона да дойде краят му, изглежда сигурно, че той няма да бъде преждевременен. Ето защо и сценаристите вече планират как да процедират не само за трети сезон, но и за тези след него. Естествено, те са улеснени от факта, че просто адаптират вече написаните книги от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“.

Този сезон основата е втората книга от поредицата, „Сблъсък на крале“, но нейната адаптация не е 100% акуратна. Някои от събитията са пропуснати, а на други е променен хронологичния ред, за да паснат по-добре на сериаловия формат. Разбира се, промените са по-скоро козметични, а и Дейвид Бениоф има обяснение за това – „Ние не виждаме сериала като адаптация книга по книга, а като адаптация на цялата сага. С други думи, сезон 2 не е „Сблъсък на крале“. Той е втори сезон на нашата адаптация на „Песен за огън и лед“.

Изображение с име: dinklageИменно поради това виждане на главните сценаристи в следващите сезони познатата формула ще бъде съвсем нарушена. Дан Вайс признава, че „Вихър от мечове“ е твърде дълга, за да се побере в един-единствен сезон. А и, както читателите знаят, „Пир за гарвани“ и „Танц с дракони“ се случват горе-долу по същото време, така че ще трябва някак да ги слеем. Планът е, ако имаме късмет и възможност, да използваме колкото се може повече сезони, за да разкажем историята в едно цяло. Така ще предадем най-добре епоса на Джордж.

Въпреки тази наближаваща промяна в стила на адаптация, тези, които не са чели книгите, могат да бъдат спокойни – промяната няма да бъде усетена от тях. По-скоро става въпрос за запазване стила на повествование в Game of Thrones, отколкото следването на промяната му, която става в книгите. А самите събития ще продължат да бъдат предавани акуратно и с минимални промени, тоест сценаристите няма да си позволяват излишни своеволия. Ако пък някой е объркан от многото герои, никой от които не е спестен на зрителя, да прочете нашия гид и да не се притеснява – повечето от тях веротно няма да доживеят последния епизод.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата