1 коментар
20100412 neil-gaiman 33

Нийл Геймън с два сериала и филм

От известно време се работи по телевизионни адаптации на неговите творби „Американски богове“ и „Пясъчен човек“, а съвсем скоро Дисни закупи правата за филмиране на „Книга за гробището“.

Изображение с име: American Gods88Aнгличанинът Нийл Геймън (на снимката горе) започва да се прочува все повече и повече. И съвсем закономерно. Първите две киноадаптации на негови творби, „Звезден прах“ и „Коралайн“, пожънаха успех по целия свят. Наскоро написа сценарий за епизод на „Доктор кой“, който беше отложен с един сезон заради големите си бюджетни изисквания, но все пак беше реализиран и си изби парите с високи рейтинги и похвали от критиците. От известно време се готвят сериали по други две любими на феновете му творби – романа „Американски богове“ и комикса „Пясъчен човек“, а днес научихме, че „Книга за гробищата“ ще стане на филм, продуциран от Дисни.

American Gods се бори да бъде реализиран не къде да е, а по HBO. На телевизията й се понрави успехът на „Игра на тронове“ и съответно оттам решиха да рискуват с още една адаптация на високопрофилно фентъзи. Нещо повече – за новия сериал се предвиждат 6 сезона по 10-12 епизода, като бюджетът за всяка година ще бъде около 40 милиона долара. Идеята е „Американски богове“ да използва много компютърна анимация, за да постигне впечатляващи визии и ефекти. Още няма конкретни сделки, но по проекта се работи доста отдавна.

В книгата се залага на фантастичната нотка, че всички богове, карали народите да им се кланят в един или друг период от историята, са истински. Тяхната сила зависи от вярата на хората в тях. Ето защо древни богове от гръцката, римската, египетската, скандинавската, индуската и т.н. митологии днес са на практика безсилни. Същевременно са се появили нови богове, породени от съвременните вероизповедания на хората, повлияни от телевизия, дрога, интернет и т.н. Назрява война между старите и новите богове, а това няма как да не се отрази и на хората.

Действието се развива в нашето съвремие, а героите не смятат секса, наркотиците и рокендрола за пороци. Също като в останалите си сериали, HBO едва ли ще прескочи по-пикантните моменти при адаптацията, стига тя наистина да се случи.

Друга евентуална телевизионна интерпретация на Геймънова творба е Sandman. Първият опит за сериал по популярния на Запад комикс направи Ерик Крипке, създателят на „Свръхестествено“, но той пропадна. След това обаче Джоф Джонс (работил по „Смолвил“) пое нещата в свои ръце като заяви, че работи по сериала заедно с Нийл Геймън. Оттогава обаче не се е чуло нищо и не се знае дали проектът върви напред.

Изображение с име: The Graveyard Book12Пясъчният човек всъщност е живо проявление на сънищата ни. Той е бледо чернокосо същество, което се казва Морфей и е крал на сънищата. Често го бъркат с неговата сестра Смъртта. Група хора, които търсят безсмъртието също се припознават и го затварят в магически затвор за повече от 70 години. Когато Морфей най-накрая успява да избяга, той трябва да си върне силите, да възстанови кралството си и да се справи с промените, настъпили в него и света по време на отсъствието му. В сюжета се намесват древни митологии, елементи от типичните комикси,  класическа литература, религии и свръхестествени ужаси. Самият Крипке казва, че „Свръхестествено“ е на практика смесица от „Пясъчен човек“ и „Американски богове“ на Геймън. „Свръхестествено“ продължава успешно вече 7 сезона, а наесен ще има и осми, което прави фактът, че двете култови творби на Геймън още не са станали на сериали или филми, странен.

Но да се върнем на по-сигурната новина – Дисни ще прави филм по „Книга за гробището“. Това е детска книга с награда Хюго, медал Нюбери и още няколко доста значими отличия. Разказва се за Никой Оуенс (накратко Ник – а на английски – Nobody Owens, Bod), чиито родители са били убити докато е бил бебе. Ник отървава живота като изпълзява от люлката и стига до гробищата близо до дома му. Там духовете и мистериозният гробар Сайлъс го отглеждат и предпазват от убиеца му – загадъчният Джак, който работи за също толкова загадъчна и зла организация.

По екранизацията ще работят номинираният за Оскар Гил Нетър („Аз и моя милост“), който ще продуцира, и Хенри Селик („Кошмарът преди Коледа“, „Коралайн“), който ще режисира. Като се вземе предвид успехът на анимацията „Коралайн“, много е вероятно и The Graveyard Book (или The Graveyard Movie?) също да бъде рисуван.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата