2 коментара
chaos walking trilogy

Жив хаос ще се възцари в киносалоните

Хитовата трилогия на Патрик Нес „Живият хаос“ е следващото любимо четиво на тийнейджърите, което Lionsgate ще направи на филм.

Изображение с име: jiviqt haos trilogiqВъпреки че в момента е заета по трескавата подготовка на следващата част от „Игрите на глада“ – „Възпламеняване“, Lionsgate не смята да се задоволява само с нея. Продължението на The Hunger Games e оставено в съмнителните ръце на Франсис Лоурънс, а компанията вече гледа напред, към другата хитова тийн-поредица, която чака своята екранизация.

Става дума за „Живият хаос“ на Патрик Нес. Нейният сюжет отново се развива в дистопично бъдеще, но не е сигурно доколко кино версията ще следва оригинала също толкова отблизо. Опасенията за това се пораждат от името на сценариста – Чарли Кауфман.

Не че името води до неприятни асоциации, напротив. Той вече има няколко творби, в които задълбочено изследва човешката психика – Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Sportless Mind, Human Nature и др. Кауфман е известен и със своя филм Adaptation. По първоначален план е трябвало филмът да следва сюжета на оригинала си – „Крадецът на орхидеи“. Но сценарият му е поел в съвсем различна посока и в крайна сметка се е получил продукт, който по мнението на мнозина превъзхожда оригинала. Нищо чудно да се случи нещо подобно и с „Не пускай ножа“ – първата книга от трилогията за живия хаос.

Мрачната вселена на Патрик Нес е някъде в нашето бъдеще, когато човечеството страда от болест, наречена Шума. Заразата прави мислите на мъжете ясни за останалите. Жените запазват личното си пространство, но за сметка на това мъжете започват да ги преследват и избиват (по религиозно-сектантски причини). Резултатът е тотален хаос. От положението ще се възползва един лош човек, който ще се опита да използва хаоса, за да придобие власт и да започне война срещу извънземна раса. А тийнейджърът Тод Хюит е единственият, който по стечение на обстоятелствата не влиза в армията му, опълчва се срещу него и получава възможност да спре кръвопролитията.

Определено звучи интересно и различно, както и доста далеч от любовните триъгълници в „Здрач“ и „Игрите на глада“. За съжаление, това най-вероятно означава, че „Не пускай ножа“ няма да постигне същите приходи в бокс-офиса. Въпреки това, определено звучи като нещо, което заслужава малко повече интерес. Ще следим развитието на проекта и ще пишем, когато имаме повече подробности за предстоящия филм.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата