spaceedu 2012

Искате ли да станете част от Европейската космическа индустрия?

Ноел Парментиър ще ви каже как – в лекция, която ще изнесе на 6 юни в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Изображение с име: 5425Асоциация „Циолковски“ има удоволствието да ви покани на среща с Noel Parmentier – Chief Strategic Officer в RHEA System S.A. Като представител на една от най-големите аерокосмически компании в Света, Ноел ще представи последните новости в развитието на аерокосмическия сектор на Европа и ще направи анализ на възможностите за създаване на трайни контакти в България. Ще имате възможността да разберете как бихте могли да участвате в създаването на компании и проекти в България, които са част от Европейската космическа индустрия.

Ще разберете още:

  • Каква е връзката на бизнеса с космоса?
  • Как млади българи от различни специалности биха могли да участват в аерокосмически проекти и програми?
  • Какво е бъдещето и тенденциите в развитието на аерокосмическия сектор в Европа?

 

Срещата ще се проведе в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на 6 юни 2012 от 19:00, а входът е свободен за всички желаещи да присъстват.

Иначе програмата „Космически предизвикателства“ продължава и тази година. Както всеки път, мероприятието предоставя на участниците голямо космическо предизвикателство, като този път има и практическа насоченост. На участниците тази година ще бъде поставена задача да проектират, изпълнят, изстрелят в стратосферата, и приберат метеорологичен балон с полезен товар, който да извърши научна и изследователска мисия. Само за два месеца, младите изследователи на Космоса, може и без предишен опит, ще трябва да подготвят полезен товар, който да добие цифрово изображение на България от височина над 30 км. (това е 10!!! километра по-високо от тавана на полет на най-модерните изтребители в Света), както и да изпратят легонавт (човече от Лего) и да го върнат невредим до Земята. Освен това, основната мисия има изискване за поне един научен прибор, който ще трябва да измери състоянието на околната среда по време на полета. Това са минималните изисквания към мисията – студентите ще имат възможност да развихрят фантазиите си и изследователския си дух и да добавят вторични научни и изследователски инструменти към техния изследователски кораб.

Изображение с име: raicho raichev
Райчо Райчев е един от основните членове на екипа зад "Космически предизвикателства"

Четири отбора се състезават за най-добър цялостен проект, който да осъществят на два етапа. В първия етап всеки отбор подготвя документ, описващ в пълни подробности всички системи на мисията, от навигационната и комуникационна системи до административни подробности и връзки с обществеността. Във втория етап, участниците в „Космически Предизвикателства 2012“ ще построят своите изследователски кораби и ще ги изстрелят. Студентите сами ще навигират балона, ще проследяват неговата траектория и ще трябва да локализират точката на приземяване. Всеки отбор има по един ментор-специалист в областта на космическите изследвания и технологии, а крайните проекти ще бъдат оценявани от външни съдии, експерти в подготовката и управлението на реални космически мисии.

Екипът на „Космически Предизвикателства“ е твърдо убеден, че най-добрият начин студентите да вникнат в проблемите на Космоса – научни, технически, мениджърски, и административни, е да се изправят срещу тях директно. Участниците в програмата ще имат шанса да докажат, че Космосът съвсем не е недостъпен за искащите и можещите. Предизвикателството тази година е само една малка стъпка към завръщането на България в „космическото семейство“ на Европа. То е и голям шанс за студентите да работят в екип с други космически ентусиасти и да покажат своите способности като участват в осъществяването на истински изследователски проект от начало до край. Докато подготвят своите проекти, участниците имат възможност да следят лекции от световни експерти в космическите науки и технологии, и да завържат трайни контакти с тях.

За повече информация – www.spaceedu.net

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата