3 коментара
cloud atlas art

Братя Уашовски правят небесен атлас

Cloud Atlas е новият проект на създателите на „Матрицата“.

Променила ли е историята човешката природа? Могат ли няколко хиляди години развитие на цивилизацията и технологиите да потушат жестокостта и животинското у хората?

Изображение с име: cloud atlasНе и според „Небесен атлас“ на Дейвид Мичъл. Романът обединява 6 различни истории в едно, прескачайки от жанр в жанр, за да докаже именно тезата, че злото у човека не познава географски граници, времеви период, раса или пол.

Наивна чиновничка поема на пътешествие из Полинезия през 19-ти век, британски композитор взима белгийски такъв, но болен от сифилис, за свой съквартирант през 30-те години на 20-ти век, журналист разследва калифорнийска АЕЦ през 70-те, издател от 21-ви век попада на роман, който може да промени света, клонинг, създаден за робски труд, се бори с предназначението си в недалечното бъдеще – всички тези герои са част от разказваната устно история на хавайски дивак, оцелял след апокалипсиса. Всеки от сюжетите разказва за борба между различни прослойки на обществото през различните времена и показва как винаги управляващата класа преиначава историята така, както й е угодно.

Колкото и странно да звучи, романът вече е филмиран. С амбициозния проект са се заели братя Уашовски, които създадоха „Матрицата“, както и немецът Том Тиквер, който също е известен с нестандартната си работа. Тримата са сценаристи и режисьори, като всеки е работил по специалността си – братя Уашовски са изградили постапокалиптичните пейзажи на бъдещето, докато Тиквер е пресъздал обстановките от миналото. Триото не са от хората, които бягат от трудните задачи, а филмирането на такъв роман определено е такава.

Снимките са се провели в края на миналата година, като пред камерата са застанали имена като Том Ханкс, Хюго Уийвинг, Холи Бери, Бен Уишоу, Сюзън Сарандън, Кейт Дейвид, Хю Грант, Джим Стърджес и Джим Броудбенд. Всеки от тях играе роля и в шестте истории, като идеята е чрез тях те да се свържат по-очевидно, както и да се покажат приликите между героите. Макар и сюжетите да се различават по език, време и пространство, те онагледяват склонността на хората да поробват събратята си.

Изображение с име: hugo weaving cloud atlas
Хюго Уийвинг е една от много звезди в актьорския състав. Той вече има опит с игра на много роли, тъй като героят му в "Матрицата" имаше способността да се копира безброй много пъти.

И тъй, „Небесен атлас“ е интересен проект, който може да се окаже феноменален успех, който доставя хем зрелища, хем задълбочени философски размисли, или пък невероятна бъркотия без никакъв смисъл. Освен ако няма някаква невероятно добра маркетингова компания, филмът едва ли ще привлече масовия зрител в салоните. Сериозният риск обаче не пречи тримата филммейкъри да са си осигурили над 100 милиона долара бюджет. Кариерите и на тримата може да са имали своите върхове и спадове, но филмите им определено не са сред тези, които се забравят лесно. Очевидно всички стискат палци да се е получил първият вариант.

Филмът излиза в САЩ още тази есен – на 26 октомври. В някои европейски държави са сключени сделки за пускане в началото на 2013, но България още не е сред тях.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата