Тери Пратчет основа продуцентска къща

Компанията „Наративия” вече работи върху превръщането на творбите на известния писател във филми и сериали

Интересно, кой английски актьор ще се превъплъти в ролята на сър Самюел Ваймс - главата на Градската стража на Анкх-Морпорк?

Преди повече от година в интернет се появи новината, че се подготвя сериал по фентъзи поредицата „Стражите”, която е част от цикъла „Светът на Диска” на известния английски писател сър Тери Пратчет. Беше оповестено, че той няма да се основава на някоя конкретна книга от поредицата, а ще бъде криминален сериал с фентъзи атмосфера, в който всяка серия разказва за ежедневието на пазителите на реда в града-държава Анкх-Морпорк.

Анкх-Морпорк е най-големият, многонационален, многорасов, бързоразвиващ се град на Диска. По неговите улици кръстосват хора, тролове, джуджета, гоблини, големи, вампири, върколаци и още какви ли не същества; има университет за магьосници и забележителна система от гилдии, която включва дори Гилдия на убийците и Гилдия на крадците. Правдоподобното му представяне на екран ще изисква много работа и сериозни инвестиции.

Първоначално, сделката за превръщането на „Стражите” в сериал е сключена между писателя и изпълнителния директор на Prime Focus Productions, Роб Браун, но в последствие Тери Пратчет решава да основе своя собствена продуцентска къща, съвместно с Роб Браун и някои от близките си хора. Тя вече е факт и се казва Narativia.

Основателите на компанията - Роб Уилкинс (бизнес-мениджър на Тери Пратчет), сър Тери Пратчет, неговата дъщеря Риана Пратчет (която също е писател) и Роб Браун (изпълнителен директор)

Официалното съобщение за основаването излезе на първи октомври тази година – „Наративия” ще обедини под един покрив всички филмови, телевизионни, рекламни и дигитални проекти, свързани с творчеството на Пратчет. По този начин те ще останат максимално близко до оригиналния замисъл на автора и ще представят на неговите почитатели една, до колкото е възможно, правдоподобна екранизация. Самият сър Тери Пратчет казва по този повод:

„Това е вълнуващо и естествено развитие за мен и моите творби и аз очаквам с нетърпение да работя с екипа по разработването на нови истории в области, различни от книжните и електронни романи, и, разбира се, да видя осъществяването на моя първи проект за Големия екран.”

Засега единственото, което се знае със сигурност за работата на компанията, е, че проектът за сериал по „Стражите” напредва според първоначалния замисъл, а същевременно се работи усилено и върху екранизацията на съвместната книга на Тери Пратчет и Нийл Геймън „Добри поличби”. Информацията за втория проект е противоречива – според някои източници именно „Добри поличби” е запланиран за Големия екран, според други – той ще се превърне в мини-сериал от четири части.

"Добри поличби" е издадена на български език от ИК"Прозорец", през 2003г.

„Добри поличби” (изд. 1990г.) е пародия на американската филмова трилогия „Поличбата”, чийто главен герой Деймън, неотдавна зае четвърто място в класацията за най-страшни дечица във фантастиката на SciFi.bg. В романа се разказва за Сина на Сатаната, Адам – нищо неподозиращо единадесет-годишно момче, отгледано от обикновено английско семейство. Адам е предопределен да положи началото на Апокалипсиса и да наклони везните на страната на Доброто или Злото в зависимост от възпитанието, което е получил, и собственото си решение. В действителност, романът има относително лека, макар и странна атмосфера и, предвид пророчествата на маите за 2012 година, е доста актуален и днес.

Името на компанията „Наративия” има особено значение – Наративия всъщност е богиня на белетристиката, създадена от Тери Пратчет и съдружниците му (ако искате да научите повече за това как се създават богове, прочетете „Пирамиди” и „Малки богове” – две книги, които също принадлежат към цикъла „Светът на Диска”, но не са част от никоя подпоредица). Да се надяваме, че новоизлюпената богиня ще бди над проектите на компанията, и ще им помогне да постигнат успех 😉

Роб Браун работи от години с Тери Пратчет. Плод на техните взаимоотношения са минисериалите „Цветът на магията”, „Дядо Прас” и „Пощоряване” (също отличени от наша класация като едни от най-добрите минисериали в жанра), създадени съвместно с английската телевизия Sky1. Макар че самият Пратчет е доволен от тях, а и те самите са относително успешни, повечето фенове на „Светът на Диска” са единодушни, че в тези филми се губи голяма част от атмосферата и оригиналния замисъл на автора. Възможността да се положи ново начало и реалността на Диска да бъде представена по по-правдоподобен начин не е за изпускане, а активното участие на самия автор вероятно ще доведе до приятни изненади.

Докато те станат реалност остава само да си мечтаем… Например да видим Алан Рикман като лорд Ветинари, Дейвид Тенант като Ринсуинд, или Маги Смит като Баба Вихронрав. …Или може би да отправим кратка молитва до Наративия?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова
petia84

по мои сметки, в първите книги Ринсуинд би трябвало да е под 30 години, защото е завършил Невидимия университет относително скоро (а в минисериала изглеждаше на около 60 – надявам се да поправят тази грешка в новите филми). Днес търсих, дали някъде се споменава възрастта му, но пише само, че действителната му възраст не може да се изчисли, защото е прекарал неопределено (и неизмерваемо) време в Тъмничните измерения (между „Магизточник“ и „Ерик“). Освен това, на илюстрациите в „Последният герой“ изглежда млад.
Дейвид Тенант ми се струва подходящ, макар че е по-висок от описанието – мисля, че би бил много добър в тази роля! Но който и да е, със сигурност ще е англичанин, и най-вероятно – познато лице. 😀

Неделчо Ласков
Nedelcho_Laskov

Ооо, Тенант ще се справи много добре! В Fright Night ролята много му подхождаше. А и той самия е много способен актьор. Все пак се съмнявам да му дадат (или той да приеме) тази роля.

Петър Атанасов

Дейвид Тенант е млад за Ринсуинд. Аз лично ще се изкефя да видя същите актьори от минисериите, много съм доволен от тях. Всички си влязоха чудесно в ролите, поне според мен. Но да, определено трябва да се намери някоя роля и за Дейвид Тенант 🙂 И вещиците да се подберат много внимателно, защото те са ми любимки от героините на Пратчет 🙂