1Q84-tt

Какво се случва през 1Q84-та?

Издателство „Колибри“ пусна на пазара „1Q84 Книга първа“ на Харуки Мураками

Изображение с име: 1q84Фантастика от Япония! Харуки Мураками отдавна е известен като един от най-успешните японски писатели в света. Неговата книга „1Q84“ среща читателите с два култа: на християнска секта и на загадъчната секта, отговорна за атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Когато в Япония излизат от печат първа и втора книга на романа, за един месец се продават 1 милион екземпляра, а година по-късно излиза и трета книга.

Избраното от автора заглавие е ясна препратка към Джордж Оруел и неговата „1984“, но тук има и малка преработка. Вместо девятка е сложена буквата Q, която идва от Question mark или въпросителна. Идеята е, че действието на романа започва през 1984-та година, но постепенно се пренася в паралелен свят, където годината е 1Q84-та. Там човек може да се изгуби безвъзвратно и никога повече да не се появи.

На 19 ноември се очаква и книга втора, а до края на ноември – и третата. На панаира на книгата пък ще се предлага и специално издание на трите книги в един том.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата