Откъде се е взела Вселената и защо има нещо, вместо нищо?

Видният физик Лорънс Краус се опитва да отговори на тези въпроси в труда си „Вселена от нищото“.

Откъде се е взела Вселената? Какво е имало преди нея? Какво ни вещае бъдещето? Защо има нещо, вместо нищо?

Видният физик Лорънс Краус дава своите провокативни отговори на тези вечни въпроси в книгата си „Вселена от нищото“, която за кратко успя да омае милиони мислещи читатели по целия свят. Едва ли той е единственият, който е размишлявал по тези теми, но е от малкото, които предлагат някакъв отговор. Ако сте от хората, които са стриктно вярващи в Бог и не приемат други обяснения за произхода на света, то може би това не е най-подходящото четиво за вас. А и много учени през вековете са концентрирали вниманието си върху по-належащи проблеми, например разкриването на механизмите, по които функционира Вселената, което впоследствие би помогнало да подобрим качеството на живота си.

Чрез една космологична история Краус обяснява радикалните научни разкрития, които обръщат фундаменталните философски въпроси с главата надолу. Бидейки един от малцината изтъкнати съвременни учени, които активно пресичат бездната между научната и популярната култура, Краус разкрива, че съвременната наука действително се занимава с въпроса „Защо има нещо, вместо нищо?”, постигайки великолепни и вълнуващи резултати. В бестселъра „Вселена от нищото” са описани смайващи с красотата си експериментални наблюдения и умопомрачителни нови теории, които предполагат не само, че нещо може да възникне от нищото, но и че от нищото винаги ще възниква нещо.

Знаменитият биолог и етолог Ричард Докинс казва за труда, издаден у нас от ИК „Изток-Запад“ следното: „Това може да се окаже най-важната научна книга с преки последствия за супернатурализма от времето на великия Чарлз Дарвин насам!” Една силна противоотрова срещу класическото философско и религиозно мислене, „Вселена от нищото” е провокативна и радикална намеса в дебата за съществуването на Бог и за всичко съществуващо. „Забравете за Иисус”, казва Краус, „звездите са умрели, за да се родите вие.

Краус е космолог, лауреат на наградата „Университетски преподавател на годината” и директор на проект „Произход” в Аризонския университет. Признат от сп. „Сайънтифик Америкън” за рядък научно-обществен интелектуалец, той е автор на над триста научни публикации и осем книги, носител е на множество международни награди за изследванията и писмените си трудове. Краус е международно известен, с обширни изследователски интереси, включително връзките между физиката на елементарните частици и космологията, като изследванията му засягат ранната Вселена, естеството на тъмната материя, общата теория на относителността и астрофизиката на неутриното. През 1982 г. Краус получава докторска степен по физика от Масачусетския технологичен институт, след което става член на Харвардското научно дружество. През 1985 г. се присъединява към факултета по физика в Йейлския университет, а през 1993 г. става председател на отдела по физика към университета „Кейс Уестърн Ризърв”. През 2008 г. започва работа в Аризонския университет, където е и до днес. Краус е чест редактор във вестници и списания с научна насоченост и има редовни изяви в медиите.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Келвин Клайн

Кирилe, ти си монумент на неграмотността.

PS За да не съм off-topic: Лорънс Краус е супер!

Кирил

Здравейте мислители,аз също не бих се наел да одговоря на този велик въпрос защо има нещо вместо нищо но докато се ровех в сайтовете с побликаците на разни философи ме озари една мисъл която веднага изпитах нужда да споделя и тя е:
Направелоливие впечетление че всичко което вреди по някакъв начин на земята живее по кратко от колкото нещото което не вреди а допринася полза ?
Наричам нещо а неназовавам имена зада не умарся мисалта която искам да изразя защото те са поставени от едно нещо самонаричащо се човек който е един от вредителите на земята и то от основните,но тъй като трябва дасе обоснова се налага да назова имена за да бъда по ясен и веднага ви давам такива.
Да вземем планината,гората,морета,реки,дървета и така нататъка те всички не вредят на земята а точно обратното и живеят както всички знаем доста далго кой повече кой по малко но на фона на вредителите които сега ще назова доста повече.Сега обаче трябва дави дам
имена на вредители а това са:
Напърво място e човека можели някой даго успори? и колко живее?колко жалко саществуване със сравнение с нещото което допринася полза нали?
после са хищници,зверове и така натака всеки според това колко вреда допренася на земята.И от всичкото това аз поне засебеси си правя следния извод:
че който е създал земята е бил съвсем наясно че щесе появят такива вредители но въпреки това негие унищожил защото достатъчно гие обичъл зада унищожи това което е създал но най вероятно е направил така че всеки да живее толкова колкото заслужава имайки напредвит че всяко нещо еволира и ще дойде ден когато всички ще допринасят полза на земята.
Ето защо аз си мисля че всички ние сме съдадени да бъдем полезни на земята и колкото повече и вредим толкова по малко ще живеем колко просто нали?

Nikak

Книгата е невероятно добра, тъй като поставя на разбираем език много сериозни проблеми. Е, за мен физиците винаги са страдали от прекалено самомнение в собствената си област, но това са подробности. За всеки, които НЕ е завършил/специализирал физика. Увлекателна, колкото и да е клиширано и способна да се опита да отговори на много въпроси, които всеки що годе умен човек си задава днес – за съдбата на Вселената, за нейното минало и за други интересни проблеми на квантова физика и опити за обединение на Айнщайн с Нютон (нещо, с което модерната физика все още опитва да се пребори). Не на последно място изд. Изток-Запад винаги издават: добри преводи, стойностни автори и хубаво оформени книжни тела на своите продукти.