3 коментара
star wars 84-075

ABC обмисля да вземе сериала „Междузвездни войни“

За този сериал се говори и пише много отдавна, но все още нито един ТВ канал не се е престрашил да го финансира.

Изображение с име: jedi1Една от мечтите на Джордж Лукас беше да реазилира сериал по най-съкровеното му бебче – Star Wars. За целта бяха написани над 50 сценария (при нито един заснет епизод или дори проявено желание за финансиране от който и да е канал) и бяха обмислени много възможности за намаляване на цената на специалните ефекти по телевизията. Но инвеститор така и не се намери.

Днес проектът е с една стъпка по-близо до реализация. ABC е проявила интерес да вземе сериала под крилото си, като намерението й е значително улеснено от факта, че телевизията е собственост на Дисни, огромната компания, която наскоро купи Лукасфилм (и правата за „Междузвездни войни“) за над 4 милиарда долара. Президентът на ТВ канала Пол Лий публично е заявил подкрепата си за идеята.

„Ще гледаме пак филмите и ще ги анализираме, за да вземем най-доброто от тях“, казва Лий. „Досега не сме имали възможност, тъй като сделката не беше финализирана, но това вече не е проблем. Определено сериозно ще се замислим и ще говорим.“

Ако си мислите „О, не, дано не развалят филмите“, не се притеснявайте. Лий е на вашето мнение и няма да повтаря или взима сюжети от кинолентите. По-скоро ще подходи като към „Отмъстителите“ със сериала SHIELD.

„Нещата до голяма степен ще зависят от Лукасфилм. Също като с Марвел – с тях сме на такъв етап, че сме във вселената им и при нас се случват много важни неща, но не правим „Отмъстителите“. Сериалът е част от същия свят, но не е със същите сюжет и герои. Така мислим да подходим и към „Междузвездни войни“.

Изображение с име: skywalker-star-warsПървоначалните планове на продуцента на Star Wars, Рик МакКалъм, бяха сериалът да носи подзаглавието Underworld и да се развива между събитията в третия и четвъртия филм. Идеята беше той да се фокусира върху престъпниците и бандите в Империята, да се получи „дързък“ сериал, нещо като „Империята отвръща на удара“, но на стероиди“.

Доколко тази концепция, заедно с 50-те написани сценария, ще се запази и дали въобще ще се стигне до сериал, предстои да видим. Не бива да забравяме, че пак според първоначалните планове, един епизод от сериала щеше да струва средно 5 милиона на епизод. Сумата е главозамайваща за стандартите на телевизията – спомнете си „Тера Нова“, който гълташе средно по 1 милион долара на епизод, привличаше по 10 милиона зрители, но беше спрян, защото съотношението рейтинг/инвестиция не беше достатъчно добро. Ако ABC хвърли 100 милиона долара за един сезон от Star Wars Underground, ще трябва да се търси рекордна гледаемост. А ако Дисни наводни пазара с филми и сериали от франчайза (със сигурност ще има филми, вече има анимационен сериал и редица игри, включително Angry Birds), такава ще е трудно да се постигне.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата