2 коментара
uravneniqta na jivota t

Кой може да реши уравненията на живота?

От днес на пазара е първата част от трилогията на Саймън Мордън – „Уравненията на живота“. Тя е и трета поред във фантастичната поредица на ИК „Колибри“ – „Галактики“.

Изображение с име: uravneniqta na jivota cД-р Саймън Мордън е учен, занимаващ се с геология и планетарна геофизика. Той е и един от малкото хора, които с право могат да заявят, че са държали парченце от Марс в ръцете си. Бил е редактор на изданието „Фокус“ на Британската асоциация за научна фантастика и член на журито за наградата „Артър С. Кларк“. А с романа си, който от днес е на пазара в България, печели наградата „Филип К. Дик“ за 2012 г.

Главният герой в „Уравненията на живота“ е Самуил Петрович. След като се измъква от ядрената атака над Санкт Петербург, той намира убежище в Метрозоната на Лондон – последния град в Англия. Петрович остава жив толкова дълго, защото е човек на правилата и логиката. Например: ДА СЕ НАМЕСВАШ = ЛОША ИДЕЯ. Но когато се натъква на мистериозно отвличане, той действа, без да се замисли. Преди да успее да се спре, спасява дъщерята на най-опасния човек в Лондон. Но така се появява противоречие, защото очевидно: СПАСЯВАНЕ НА МОМИЧЕ = ДА СЕ НАМЕСИШ. Така че сега уравнението на живота на Петрович изглежда все по-сложно: РУСКИ ГАНГСТЕРИ + ЯКУДЗА + НЕЩО, НАРЕЧЕНО НОВИЯТ МАШИНЕН ДЖИХАД = ЕДИН МЪРТЪВ ПЕТРОВИЧ.

Но Петрович има план (той винаги има план). Само не е сигурен, че е добър.

Кибърпънк антиутопия, екшън трилър или смесица от двете, „Уравненията на живота“ е третата книга в поредицата „Галактики“ на изд. „Колибри“ и първата от трилогията на Мордън.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата