Кой може да реши уравненията на живота?

От днес на пазара е първата част от трилогията на Саймън Мордън – „Уравненията на живота“. Тя е и трета поред във фантастичната поредица на ИК „Колибри“ – „Галактики“.

Д-р Саймън Мордън е учен, занимаващ се с геология и планетарна геофизика. Той е и един от малкото хора, които с право могат да заявят, че са държали парченце от Марс в ръцете си. Бил е редактор на изданието „Фокус“ на Британската асоциация за научна фантастика и член на журито за наградата „Артър С. Кларк“. А с романа си, който от днес е на пазара в България, печели наградата „Филип К. Дик“ за 2012 г.

Главният герой в „Уравненията на живота“ е Самуил Петрович. След като се измъква от ядрената атака над Санкт Петербург, той намира убежище в Метрозоната на Лондон – последния град в Англия. Петрович остава жив толкова дълго, защото е човек на правилата и логиката. Например: ДА СЕ НАМЕСВАШ = ЛОША ИДЕЯ. Но когато се натъква на мистериозно отвличане, той действа, без да се замисли. Преди да успее да се спре, спасява дъщерята на най-опасния човек в Лондон. Но така се появява противоречие, защото очевидно: СПАСЯВАНЕ НА МОМИЧЕ = ДА СЕ НАМЕСИШ. Така че сега уравнението на живота на Петрович изглежда все по-сложно: РУСКИ ГАНГСТЕРИ + ЯКУДЗА + НЕЩО, НАРЕЧЕНО НОВИЯТ МАШИНЕН ДЖИХАД = ЕДИН МЪРТЪВ ПЕТРОВИЧ.

Но Петрович има план (той винаги има план). Само не е сигурен, че е добър.

Кибърпънк антиутопия, екшън трилър или смесица от двете, „Уравненията на живота“ е третата книга в поредицата „Галактики“ на изд. „Колибри“ и първата от трилогията на Мордън.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

Така е, бавнички са. Силата на шестимата – жалко, една от малкото тийн книги, които могат да се четат и бих й прочел третата част. Зависи де, ако е поредица от 10 книги разбирам защо са се отказали от нея, но ако остават 1-2 книги, можеше да ги довършат. Уравненията на живота – не съм я чел, но ми е в списъка за търсене като минавам през книжарницата 🙂

lost.hour

Книгата е страхотна, много ми хареса и я прочетох за два дена. Много жалко, че скоро няма да видим останалите две части, като се има впредвид скоростта с която работят Колибри – например – Защитеният не знаят кога ще издадат останалите части, а Силата на шестимата – направо са я отсвирили и няма да пуснат следващите