26 коментара
345917-game-of-thrones-season-3

Джордж Мартин ще побърза с „Песен за огън и лед“

Авторът знае, че трябва да завърши поредицата си преди сериалът по нея да го е настигнал, и ще положи усилия да го направи.

След като се мота повече от 20 години с пет от седемте си романа в поредицата „Песен за огън и лед“, Джордж Р. Р. Мартин днес е пришпорван от собствения си успех. „Игра на тронове“, телевизионната адаптация на успешните му книги, напредва с бясна за стандартите на Мартин скорост и е възможно скоро да стигне по-напред в сюжета от самия Мартин.

В скорошно интервю за Mashable Мартин признава, че трябва да усили темпото, с което пише „Ветровете на зимата“ – предстоящата шеста книга от поредицата. Когато ние правехме интервюто с него, няколко месеца след излизането на „Танц с дракони“, авторът не изглеждаше притеснен и забързан. Днес обаче, няколко дни преди премиерата на трети сезон, Мартин усеща, че трябва да пише по-бързо или сериалът ще го задмине.

Да, трябва да пиша по-бързо. Последните ми две книги ми отнеха страшно много време, така че се надявам тази да стане по-бързо. Но не обещавам. Отдавна научих, че когато погледнеш задачата цялостно, катедралата, която трябва да построиш, тя изглежда толкова величествена и всеобхватна, че трябва просто да седнеш и да си пуснеш някоя видеоигра.

„Танц с дракони“ излезе през лятото на 2011 (у нас – есента), цели 5 години след четвъртата книга, „Пир за врани“. Оттогава прогресът на Мартин с „Ветровете на зимата“ не е особено значителен. Междувременно, Дейвид Бениоф и Дан Вайс вече са на трети сезон, който ще покрие първата половина от „Вихър от мечове“. Докато те напредват с по сезон на година, Мартин е в застой.

За щастие, много е вероятно нещата да се попроточат при HBO. Третата и четвъртата книга са дълги общо над 1800 страници, което ги прави трудни за адаптиране дори в сериализиран формат. Книгата, до която са в момента, е разделена на 2 и ще бъде филмирана в продължение на 2 години, нищо чудно и следващата да последва примера. Не се знае и колко дълги ще излязат „Ветровете на зимата“ и „Мечта за пролет“ – може и те да отнемат повече време. Но сериалът, иска или не, трябва да произвежда по един сезон на година, а това няма как да се проточи вечно. Бениоф и Вайс искат Game of Thrones да продължи 9 сезона, което дава на Мартин максимум 5 години да завърши поредицата – време, което по неговите стандарти не е толкова много. Ако той не се забърза, сериалът ще се озове в мъртва точка, от която няма да знае как да продължи

Изображение с име: game-of-thrones-hjkhjk

Много от феновете дори се подиграват на Мартин за бавното писане. Коментари в социалните мрежи са загатвали, че възрастта вече му пречи или че е твърде мързелив. За щастие, авторът не се притеснява от тях и не им обръща внимание. Има и друго – Мартин работи като консултант за сериала и дори пише сценарии от време на време. Това означава, че даже да не успее с книгите, той има някаква представа как иска да завърши всичко и няма да остави Бениоф и Вайс в нищото.

Все пак, хубаво е, че авторът осъзнава проблема и се заема с решаването му, а именно с малко по-скоростно завършване на книгите. Да се надяваме, че ще успее да изпълни задачата си и то без качеството да пострада.

Междувременно, новият сезон започва на 31 март, а в България идва на 1 април. За кратко се натрупаха купища трейлъри към него, а последният можете да видите по-долу:

http://www.youtube.com/watch?v=2JUCQVQyQIw

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата