5 коментара
Доктор Кой

Мат Смит напуска „Доктор Кой”

След четири успешни години, идва краят и на 11-тият Доктор

Изображение с име: 304568_525103587503673_1869685066_n
Под ръководството на Стивън Мофат сериалът придоби съвсем нова визия - интересно, дали тя ще се промени, когато новият Доктор поеме нещата в свои ръце?

Едва преди ден излезе една от най-големите новини в света на фантастиката в момента. Тя първоначално беше само слух, но в последствие получи и официално потвърждение от ВВС – а именно – съвсем скоро ще станем свидетели на края на 11-тия Доктор. След специалния епизод по случай петдесетгодишнината на сериала през ноември, ще видим Мат Смит само още веднъж в ролята на Доктора, а именно – на Коледния спешъл, който ще сложи край на единадесетото превъплъщение на Доктора.

За разлика от Мат, Джена Луиз-Колман (последната придружителка – Клара Озуалд) остава в сериала. Това породи някои странни слухове, че самата тя би могла да се превърне в 12-тия Доктор, но те засега (а да се надяваме и завинаги) са безпочвени. И преди се е случвало някоя от придружителките да остане в Doctor Who, след като Докторът регенерира – Кристофър Екълстън се превърна в Дейвид Тенант буквално пред очите на Роуз (Били Пайпър), а Ривър Сонг (Алекс Кингстън) се появи в сериала дълго преди Мат Смит да поеме ролята на Доктора. Така че в оставането на Клара няма нищо изключително.

Изображение с име: 15993_565329026814462_1673510716_n
Според Мофат, има още много неща, които не знаем за Клара.

В изявлението на Мат Смит, направено след като излезе новината, той описва участието си в „Доктор Кой” като едва ли не най-страхотното нещо, което му се е случвало. Той е в добри отношения както с колегите си от сериала, така и със Стивън Мофат, който според него е брилянтен творец. Самият Мофат не пести похвалите, когато описва опита си с Мат. Въпреки това, според него великите актьори усещат кога е време завесата да падне – очевидно случаят е такъв. Макар че неотдавна Мат Смит заяви, че е готов да остане в сериала докато го искат, изглежда решението за напускането му е било взето по взаимно съгласие – актьорът се снима в момента във филм, в който участва и Раян Гослинг, и се надява да пробие в Щатите.

Неговото напускане със сигурност ще бъде удар за много от феновете, които са свикнали със сегашния образ на Доктора, и го обичат, но затова пък няма да сложи край на сериала. Според Мофат, Коледният епизод ще разбие сърцата ни, но някъде там (да не се лъжем – вероятно в границите на Великобритания) е новият Доктор, който чака да бъде открит и да положи новото начало. От тези думи може да се направи извода, че все още не е избран актьорът, който ще се превъплъти в 12-тия Доктор, но спекулациите вече започнаха. В тях са въвлечени горе-долу всички английски актьори, за които може да се сетите, както и някои за които не бихте могли.

Изображение с име: 317864_547855185228513_369452959_n
Макар и не особено известен преди участието си в сериала, Мат Смит успя да завладее сърцата на феновете.

Според голяма част от почитателите на сериала, актьорът, който ще изпълни ролята на Доктора трябва да е малко известен, като всички останали, които са се превъплъщавали в нея досега, така че едва ли ще е някой, който е имал емблематични роли във фантастичен сериал или филм. Въпреки това – нищо не се знае. Джон Хърт, който е един от най-известните актьори на Острова, вече беше представен в епизод 7.13, а е потвърден и за юбилейния епизод. Макар да не е много вероятно, може пък именно той да бъде следващият.

Едно от най-повтаряните по форумите предложения е ролята да бъде поета от Рупърт Гринт (Рон Уизли от „Хари Потър”). Може би това не е най-доброто решение, тъй като ако се превърне в реалност, ще означава, че Докторът става все по-млад с всяка следваща регенерация от новите серии (и ако продължава все така какво ще последва – Доктор-тийнейджър!?). Дори и да не е Гринт, феновете предполагат, че е много възможно следващият Доктор да бъде риж, тъй като десетият Доктор заявява скоро след превръщането си, че винаги е искал да бъде червенокос, а единадесетият – тъкмо обратното – се радва, че не е. Много е възможно тази така наречена улика да е само шега на сценаристите, и да не води до нищо. Ще разберем истината след около половин година, освен ако преди това не изтече информация кой ще бъде Доктора.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата