10 коментара
tardis

Новият Доктор е…

Букмейкърите са познали името му дни преди обявяването.

„Доктор кой“ не е просто сериал. Много хора вероятно все още не са го гледали, защото не е американски, странен е и няма 20 човека постоянен актьорски състав. Той обаче е специален, защото е единственият, просъществувал цели 50 години. Doctor Who държи рекорда за най-дълъг сайфай сериал в света! В родната му Великобритания, сериалът е обожаван, всяка новина с него е събитие от национален мащаб. В останалите части на планетата Доктора си има заклети фенове, които следят новите епизоди със затаен дъх, нищо че сериалът е много по-стар от повечето от тях!

Една от причините „Доктор кой“ да се задържи толкова дълго време е способността му да се обновява и да иновира. Главният герой, Доктора, постоянно се подлага на опасност, най-често за да защити Земята, но от време на време някой му вижда сметката. Той обаче е извънземен, който може да регенерира в нов човек. Така той бяга от смъртта но сменя лицето си при всяка (почти всяка) регенерация.

Изображение с име: peter-capaldi-doctor-who-2014
Колаж с Питър Капалди като Доктора

Това ще сполети и героя на Мат Смит в епизода тази Коледа, след което актьорът ще трябва да бъде заместен, за да може шоуто да продължи.

Тази вечер BBC обявиха кой ще бъде следващият късметлия, превъплътил се в култовия персонаж. Следващият Доктор е… Питър Капалди!

Питър Капалди е най-възрастният Доктор откакто сериалът беше възроден през 2005. Той определено има подходящия чар, а и потенциал наистина да внесе нещо ново в ролята. По-наблюдателните ще забележат, че той далеч не стъпва на тази снимачна площадка за пръв път. Първата му поява беше в епизод 4.2 „Огньовете на Помпей“, където игра Каукилиус (впрочем, от същия епизод дойде и Карън Гилън, която стана придружителка в пети, шести и част от седми сезон). След това му беше дадена и по-голяма роля, макар и не точно в този сериал – той беше Джон Фробишър от трети сезон на разклонението „Торчууд“ и ролята му беше доста по-важна през цялото време.

Иначе филмографията му включва участия в много други филми и сериали – първата му поява на екран е била през 1982 г., като оттогава е доста зает човек. Дори когато са му звъннали, за да му кажат, че е получил ролята на Доктора, е бил в Прага, където е снимал филм за „Тримата мускетари“. Интересно е, че една от последните му роли е била в „Z-та световна война“ – героят му е написан като „W.H.O. Doctor“ – случайно съвпадение?

Всъщност, каквито и подсказки за неговото избиране да е имало преди тази вечер, явно букмейкърите са ги надушили. „Кой ще бъде следващият Доктор?“ е бил доста плодотворен за залагания въпрос във Великобритания през последните седмици, но преди няколко дни букмейкърите са спрели да приемат залози за Капалди – толкова много хора са залагали за него, че нещата са отивали към големи загуби за заложните къщи.

Изображение с име: capaldi
Капалди в гостуващата му роля

В ток-шоуто, в което той беше обявен, Капалди каза, че най-трудното му е било да крие, че е получил ролята. Най-трогателният момент е бил с дъщеря му, която, също като него, е фенка на сериала. Тя е ровила из интернет за статии, свързани с Doctor Who, и се е включвала в дискусии за следващия Доктор. Била е много разочарована, че никой не е споменавал неговото име, а единственото, което той е можел да й каже, е било „Извиси се над проблемите“.

Е, Питър Капалди определено не е първа младост, което в днешно време е странно. В старите серии е било нормално да се избират възрастни актьори за Доктора (все пак героят е на повече от 900 години, а актьорът все пак трябва да показва това по някакъв начин), но от възраждането на сериала през 2005 досега, всеки следващ Доктор беше по-млад от предишния. Причината е ясна – телевизията е искала лица, които да направят днешните младежи фенове. Е, явно това не е фактор в сегашния кастинг, но така или иначе Капалди изглежда подходящ. Стискаме му палци да си изкара хубаво и да бъде поредният незабравим Доктор!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата