2 коментара
12 monkeys syfy

Syfy поръчва пилот на „12 маймуни“

12 Monkeys е поредният нов проект на кабеларката за фантастика.

Филмът „12 маймуни“ на Тери Джилиам от 1995-та може да стане на сериал!

Изображение с име: Twelve_monkeysmpВчера от телевизионния канал SyFy са обявили, че разработват пилот за пътешественик във времето, който пристига в нашия свят от пост-апокалиптичното бъдеще с мисия да открие източника на смъртоносна чума, която в бъдеще ще намали рязко населението на планетата.

Подобен беше и сюжетът на филма. Там главен герой беше Джеймс Коул (в ролята – Брус Уилис). Смъртоносен вирус принуждава оцелелите да живеят под земята. В последствие учените разработват технология, позволяваща пътуване във времето, макар и не особено прецизна. Именно тук се намесва Коул – той е престъпник, който се съгласява да пътува през времето, за да получи опрощение на присъдата. Коул поема на опасни мисии из миналото, за да събере повече информация, по възможност и проба от вируса, пуснат, поне според общоприетата информация от терористична организация, наречена 12-те маймуни.

Освен Брус Уилис, във филма участва и Брад Пит, който печели награда от АФА за изпълнението си. С бюджет от 30 милиона, 12 Monkeys прави цели 160 приходи.

Пилотният епизод за сериала е възложен на Тери Маталас и Травис Фикет („Тера нова“, „Никита“). Главните герои ще са същите, като на Брус Уилис и Брад Пит ще се търсят по-млади и евтини заместници. Това е донякъде озадачаващо, предвид края на филма, но явно тепърва предстои да разберем каква е идеята за сюжет на новия проект.

Идеята за този проект буди две асоциации. Едната е „Континуум“, канадски сериал, в който отново става дума за пътешественик във времето – полицайката от бъдещето Кийра Камерън се оказва в нашия свят и се бори срещу злините, сполетели човечеството в нейното време. В САЩ епизодите се излъчват именно от SyFy. Сериалът е сполучлив и му е поръчан трети сезон, така че ако 12 Monkeys е подобен, може и той да има успех.

Изображение с име: 600full-12-monkeys-screenshotВтората асоциация е за „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“. В култовите за поредицата герои се превъплътиха млади и тогава почти никому неизвестни актьори. Сериалът едва изкара 2 сезона преди да бъде спрян. „12 маймуни“ ще взаимства по същия начин от също толкова стар филм и има същата вероятност да срещне същите проблеми. Още по-лошото е, че „12 маймуни“ като име е с доста по-ниска разпознаваемост сред феновете, което означава, че гарантираният първоначален интерес към сериала тук ще бъде значително по-скромен (следователно – по-нисък рейтинг).

Разбира се, това са само първоначални разсъждения и спекулации. Възможно е „12 маймуни“ да се окаже много по-различен както от гореспоменатите сериали, така и от първоизточника си. Важното е да се получи добър сериал, за което именно стискаме палци!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата