Mladostta-na-magyosnika ttt

Пречи ли младостта на магьосника?

В понеделник излиза „Младостта на магьосника“ от Евгений Лукин и изд. „Колибри“

Изображение с име: Mladostta-na-magyosnika cccИздателство „Колибри“ продължават да разнообразяват фантастичната си библиотека Галактики с все по-интересни заглавия. След „Селцето“ идва ред на още една пренебрегната руска фантастика да види бял свят в България – „Младостта на магьосника“ от Евгений Лукин. Книгата ще е по книжарниците от понеделник, 16 септември.

СССР отдавна е история, но Русия продължава да се разпада. Магьосниците от малкото градче Баклужино водят тиха, но упорита борба с противниците си от областния център Суслов и местните политически опоненти – православни комунисти и комсобогомолци. Изграден като цикъл от разкази, романът ни среща с бъдещия президент на независимото Баклужино, младия магьосник Глеб Портнягин, начинаещ в занаята, и неговия наставник, престарелия, но легендарен маг Ефрем Нехорошев.

Какво се случва, когато цинизмът на един обръгнал на всичко безпробуден пияница се сблъска с кипящия ентусиазъм на довчерашен затворник? Който смята, че нищо хубаво, ще остане повече от приятно изненадан.

Използвайки нашироко цялата палитра от похвати на хумористичното фентъзи, авторът ни въвежда в уникалния свят на отвъдното и Астрала. Ще срещнем невероятни топоними и фамилии (авторът се кълне, че всички те са истински), скрити цитати от класиката на научната фантастика и разкази с неочакван край.

Но Евгений Лукин не е самоцелен разказвач на истории, а летописец, който с тъжна усмивка наблюдава фееричния калейдоскоп на постсоциализма. Първата му повест е публикувана в подлистник с продължения през 1981г. и почти веднага е спряна от печат заради свободната мисъл, която си позволява авторът й.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата