2 коментара
carriecover10

Спечели с Кери!

Спечелете двоен билет за филма „Кери“ или оригиналния роман на Стивън Кинг от играта на SciFi.bg и Форум Филм България!

SciFi.bg, Форум Филм България и изд. „Плеяда“ организират нова игра с награди за читателите на нашето онлайн списание! От 7 до 20 октомври можете да спечелите двоен билет за новия филм „Кери“ или романа „Кери“ от Стивън Кинг! За да участвате в играта, трябва да подредите зададените на страницата й думи в смислено изречение, както и да попълните името и електронната си поща. Формата за попълване и подробните правила на играта можете да намерите тук.

Самата „Кери“ вече е на почти 40 години – горе-долу преди толкова е излязъл романът на Стивън Кинг. Той бързо се превръща в хит (както почти всичко негово), а днес е смятан и за една от емблемите на хорър-жанра.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Коя е Кери? Тя е шестнайсетгодишно, момиче, което досега е търпяло само страдания. Майка й, религиозна фанатичка, й забранява всичко, което радва едно младо момиче, а в училище тя е обект на подигравки от съучениците си. Преподавателите също я смятат за, меко казано, странна и всички в градчето са я отписали като безнадежден случай. Само че Кери има своя тайна: тя притежава ужасяващи телекинетични способности, чрез които може да раздвижи неодушевени предмети и да заключва врати. Нещо повече – може да отмъщава.

Нощта на бала се превръща в най-унизителната нощ през живота й. Кери решава, че няма повече да търпи хората да се подиграват с нея и мъчителите й ще изпитат на свой гръб неземната й сила. Но дали отмъщението е толкова сладко?

Бутон за зареждане на YouTube видео

На 18 октомври излиза новата екранизация на романа. Тя носи същото простичко име – „Кери“ и модернизира историята за отмъстителната гимназистка със свръхестествени сили.  Главната роля е поверена на младото дарование Клоуи Грейс Мориц, позната на българската публика от „Тъмни сенки” и „Kick-Ass”. В ролята на нейната фанатична майка ще  видим номинираната четири пъти за „Оскар“ Джулиан Мур. Режисьор е Кимбърли Пиърс, която дебютира с друг култов филм за тормоза –  „Момчетата не плачат“.  Сценарист е Роберто Агире-Сакаса („Клуб „Веселие““). В лентата участват още Джуди Гриър ( „Двама мъже и половина“, „Как се запознах с майка ви“), Габриел Уайлд („Тримата мускетари“), Порша Дабълдей („Бунт на младостта“, „Legend of the mummy“), Аксел Ръсел („Хроники“) и Синтия Престън („Колеги гадняри“).

За култовата си героиня Кери, Стивън Кинг споделя, че я е замислил като събирателен образ на две момичета от ученическите си години. Писателят посвещава книгата на своята съпруга Табита и фокусира сюжетната линия около това как жените намират свои собствени начини да налагат волята си и кои са нещата в жените и женската сексуалност, които плашат мъжете до смърт. Самият автор коментира: „Кери Уайт е една неразбрана тийнейджърка, тя е от онези хора, чийто дух често е сломяван и натъпкван в бездната на човешката жестокост, която ние приемаме за нормално училище“. Режисьорката на „Кери“ пък признава, че в адаптацията си се е придържала максимално близо към романа, осъвременявайки само детайлите. За нея „Кери“ е история за раждането на супергерой“.

http://www.youtube.com/watch?v=ol8vcROMo7U

За младата и талантлива Клоуи Грейс Мориц участието в Carrie e едно от най-хубавите преживявания в живота й. В интервю за списание Nylon, тя разказва следното: „Постарах се да играя по начин, който никога досега не съм опитвала. Аз съм от онзи тип актьори, които обикновено много бързо излизат от състояние, след като са играли в сцена, в която са плакали и дори се смея и шегувам. Но в „Кери“ опитах да остана в образ и да съм в мрачно настроение през цялото време.“, коментира Клоуи. „Докато течаха снимките с режисора и актьорите, бях Кери през цялото време. Това беше едно от най-хубавите преживявания в живота ми, но също така и едно от най-мрачните. Страх ме е да видя филма, защото в него съм по-уязвима от когато и да било“.

Джулиан Мур пък коментира пред Entertainment Weekly за героинята си, че тя „е жена с очевидно психично разстройство. Най-тъжното в случая според мен е, че заради тази болест едно невинно дете е в плен на човек със сериозно заболяване. И тук на преден план излиза връзката между майка и дъщеря. Искахме да покажем тази връзка като максимално значима, независимо че е ужасна и разрушителна“.

Очевидно в лентата е хвърлен доста труд, а романът на Стивън Кинг ще остане в историята още много години. Докоснете се до „Кери“ – независимо дали на кино или на книга, и участвайте в нашата игра!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата