the-lottery-x

Антиутопия на лотариен принцип

Поръчан е нов сериал със сюжет, вещаещ края на човечеството, в който детският ембрион става най-ценната стока – „Лотарията“.

Какво би се случило със света ни, ако жените спрат да раждат деца? Това ще е един от основните въпроси на предстоящия нов драматичен сериал „Лотарията“. В него годината е 2025, а последното дете е родено през 2020 г. Загубата на плодовидост у жените е необясним феномен, а правителството се опитва да удържа САЩ от изпадане в криза.

След години проучвания д-р Алисън Ленън и екипът й са успели да оплодят 100 ембриона. Върху постижението й обаче е хвърлена сянка – директорът на Комисията по плодовитостта поема контрола над лабораторията й и започва да се разпорежда както намери за добре. Той информира президента за ембрионите, а оттам информацията се разпространява. Започва битка за това коя жена да получи шанса да износи ембрионите и от екипа на президента решават да организират национална лотария.

http://www.youtube.com/watch?v=P4nd3txZTAM

В главните роли са сравнително неизвестни актьори, повечето от които до момента имат само епизодични роли във филми и сериали. Това са Марли Шелтън (Eleventh Hour), Майкъл Гразиадей (American Horror Story), Дейвид Алпей (The Vampire Diaries), Атина Карканис (Low Winter Sun), Юл Васкез (Magic City), Шели Кон (Terra Nova) и Мартин Донован (Homeland). Гразиадей (Травис, младото гадже на Джесика Ланг от първи сезон на AHS) ще играе Кайл, алкохолик и самотен баща на едно от последните деца, родени в страната, а Кон (Елизабет Шанън, жената на главния герой от „Тера Нова“) ще бъде първата дама на САЩ.

Сценарист е Тимъти Секстън („Децата на хората“), който е и изпълнителен продуцент заедно с Рик Ийд („Заложници“) и Доун Олмстед („Бягство от затвора“). Дани Канън („От местопрестъплението“) ще режисира пилотната серия, която ще даде началото на първи сезон от 10 епизода.

the-lotter-posterЧестно казано, концепцията не звучи кой знае колко вълнуващо, макар и да си е сериозна. Ако изведнъж спрат да се раждат деца, човечеството ще изчезне в рамките на един живот – не с войни и апокалипсиси, а тихо и спокойно. Колкото и фундаментално променящо да е това за живота на последните хора, и да има потенциал за драма, това не изглежда достатъчно за вълнуващ и динамичен сериал. Но пък ако се окаже, че правителството е виновно за загубата на плодовитост и крие ужасна тайна, то конспиративният елемент би допринесъл за повече интрига (такъв елемент помогна на Extant да повиши значително очакванията към себе си).

Телевизията-майка е американската Lifetime – тя не е много известна, още по-малко пък сред феновете на фантастиката, тъй като продуцира предимно сериали за домакини. Очаква се и този да е такъв, но все пак интересната идея с фантастичен елемент дава шанс за нещо повече от семейна драма.

The Lottery ще започне в САЩ на 20 юли, което е само след месец. Надяваме се дотогава да научим повече за сериала и това дали ще бъде интересен или ще разчита единствено на повърхностна драма за рейтинг.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата