Star-Wars-HD-1800x2880

Star Wars 8 ще се пише и режисира от Раян Джонсън

Сценаристът и режисьор на „Убиец във времето“ (Looper) ще оглави „Епизод VІІІ“, а режисьорът на „Годзила“ – едното разклонение.

star-wars-vii-harrison-ford-rumored-to-be-officially-back
Въпреки че декор от снимачната площадка счупи крака на Харисън Форд, неговото възстановяване не би трябвало да се отрази като закъснение в снимките на филма.

Когато се говори за емблематични поредици, не само във фантастиката, но и в киното изобщо, Star Wars веднага излиза на едно от първите места. Затова и собствениците на правата, Дисни, носят огромна отговорност на плещите си. Те могат (и вероятно ще го направят) да спечелят милиарди ако успеят да продуцират достойни нови епизоди на „Междузвездни войни“. Именно това прави изборът на подходящ сценарист и режисьор изключително труден.

За предстоящия седми епизод, който ще отприщи цяла нова вълна от филми, изборът беше Джей Джей Ейбрамс. Напълно обяснимо, предвид опита му с блокбъстъри, част от които от същия ранг („Стар Трек“). За Star Wars: Episode VIII обаче той няма да продължи изявата си, а вместо него ще дойде Раян Джонсън. Има дори слухове, че той ще остане режисьор и за 9-ти епизод.

Джонсън не е от най-опитните режисьори в Холивуд. Най-големият и успешен негов филм до момента е „Убиец във времето“ (Looper) с Брус Уилис и Джоузеф Гордън Левит. Не че филмът е лош и не че бюджетът му е малък, но определено нищо общо с това, което се очаква от „Междузвездни войни“. Дали Джонсън е впечатлил Дисни с някаква своя смела визия или просто студиото иска да спести някой лев?

Кари Фишър едва ли отново ще играе в същия костюм.
Кари Фишър едва ли отново ще играе в същия костюм.

От друга страна, първата трилогия също е режисирана от различни хора, и то без кой знае какъв опит зад гърба си. Джонсън пък е доказал, че има потенциал. Според слуховете, за сценария ще му помогнат Лорънс Касдан (който пък в момента, според други слухове, пише сценарий за разклонение на Star Wars с героя от книгите Боба Фет), Саймън Кинбърг и когото още Дисни вземат за сценарист на другите планирани разклонения. Тоест, Джонсън няма да изнесе целия филм сам на гърба си.

И така, от една страна тази новина е притеснителна, защото на човек с твърде скромен опит му се дава ужасно отговорна задача (самият Джонсън е написал в туитър „God, please don’t let me f*ck it up!“), но от друга е окуражителна, защото може да доведе до нова и свежа визия, а и е хубаво да се дава шанс на младите.

Между другото, вече е официално, че първото разклонение ще бъде оглавено от режисьора на новата „Годзила“, Гарет Едуардс, и сценариста Гари Уита. Двамата ще трябва да са готови за 16 декември 2016 г., тоест почти точно 1 година след премиерата на „Епизод VІІ“. Явно това ще бъде и стратегията за развитието на „Междузвездни войни“ – по един нов филм всеки декември. Любопитното в случая е, че и Едуардс, макар да се доказа с „Годзила“ има само два филма зад гърба си – въпросният и „Чудовища“ (с бюджет едва половин милион долара).

Така или иначе, засега няма какво да спекулираме. Радваме се, че изобщо ще има нови филми, а доколко младите режисьори ще се справят с отговорните си задачи, предстои да видим.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата