8 коментара
skytran

Летящи коли в Израел

Нов метод на транспорт с магнити ще осигури превоза на пътници на ниво над земята.

skyTran_San_francisco-045
Как би изглеждал „небесният транзит“ в Сан Франциско

Бъдещето от фантастичните филми и сериали, или поне един често срещан негов елемент, е на път да се сбъдне. В Израел строят „шосе“ за „летящи“ коли като алтернативен транспорт с идеята един ден той да стане основен. Е, не става дума за баш летящите коли, подобни на совалки, от въображението на фантастите, но не е много далеч. Въпросните „шосета“ всъщност са мрежа от магнитни полета, които да държат двуместни автомобили във въздуха.

Проектът е резултат от партньорството на калифорнийската компания skyTran и кампуса Israel Aerospace Industries, на чиято територия ще бъде реализиран пилотно. Задържаните от магнитното поле във въздуха автомобили ще развиват скорост до 70 километра в час и ще помагат за превоза на студентите от една сграда до друга, а дължината на линията ще бъде между 400 и 500 метра. Инсталацията ще бъде приведена в действие до края на 2015 година.

Ако проектът е успешен, компанията планира да изгради още такива мрежи в по-голям мащаб – в Тел Авив, САЩ и Индия. По-големият мащаб и комерсиалното приложение ще се отрази и в по-голяма максимална скорост – до 240 км.ч.

Джери Сандерс, директорът на компанията, е споделил радостната за компанията му новина пред медиите, но не е уточнил цената й. Тя вероятно не е никак ниска, но пък едва ли е кой знае колко по-скъпа от магистралите, да не говорим за сравнение по екосъобразност. „Тел Авив е световен град, търговски и туристически център, но тъй като няма метро, много хора пътуват с автомобилите си и причиняват огромни задръствания. Тъй като тук обичат новите технологии, не мисля, че ще има проблем за някого да използва планираната от нас система. Израел е перфектното място за изпробване на проекта.“

Планът за Тел Авив е тамошната първа линия да бъде 7 километра дълга, като за нея е известно, че ще струва около 50 милиона долара. Всичко ще бъде автоматизирано – пътниците ще могат да повикат транспортно средство по смартфона си, да си уредят къде точно да ги чака и къде точно да ги закара. „Ще могат да се обслужват по 12 000 души на час по една линия, като числото расте експоненциално с всяка следваща добавена линия“, казва Сандърс. „Това е повече от някои влакови линии и се равнява на три ленти магистрала.“

Е, не звучи толкова готино, колкото транспорта във вакуумни тръби, но пак е супер. Ако трафикът се изнесе върху тази линия над земята, то самата земна повърхност ще може да бъде използвана за по-красиви неща от улиците като градинки и тревни площи. Ако този проект успее да потръгне, сигурни сме, че инженерите ще намерят начин да го направят по-евтин и икономически ефективен.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата