the greatest

Странни супер-герои се канят да превземат малкия екран

Два смели проекта на Фокс и Амазон може би ще вдъхнат нов живот на „Най-великият американски герой” и „The Tick”

Излиза, че Супермен и Капитан Америка не са най-великите американски герои?
Излиза, че Супермен и Капитан Америка не са най-великите американски супер-герои?

Супер-героите са не просто могъщи борци за справедливост, които вдъхновяват и поучават, и често се превръщат в ролеви модел за младите и невинните, но освен това са и една от най-актуалните теми в киното и телевизията. След като „Пазителите на Галактиката” и Костенурките Нинджа покориха големия екран неотдавна (не че между тях има много общо, просто и едните и другите са по някакъв начин нестандартни и супер-), американските телевизии явно са решени да не изостанат и също да се възползват от това, което безспорно е модерно. Вероятно именно този стремеж е причината през последните дни да бъдат разгласени два нови проекта, които са едновременно комедии за (предполагаемо) забавни и нестандартни супер-герои, и нови версии на сериали от последните десетилетия на миналия век.

Първият от тях е „The Greatest American Hero” („Най-великият американски герой”) – сериал, излъчван в Америка от телевизия Фокс, между 1981 и 1983г. Директорите на телевизията явно са решили, че отново му е дошло времето, тъй като е поръчан пилотен епизод, който може да доведе до възраждането на сериала през следващата година. Сюжетът е прост, но обещаващ (като за комедия) – учителят Айзък открива супер-геройски костюм, който му дава свръхчовешка сила. Тъй като губи инструкциите, той е принуден да овладява новите си сили в крачка, по метода на опита и грешката. Междувременно правителствен агент е назначен да го контролира и наблюдава, но двамата рядко са на едно мнение. Оригиналният сериал има почти същия сюжет, с изключение на това, че са намесени и извънземни (не знаем дали и в новата версия ще има от тях).

Патрик Уарбъртън е the Tick; Нестор Карбонел (на заден план) също е бил (нещо като) супер-герой преди "Изгубени" :)
Патрик Уарбъртън е the Tick; Нестор Карбонел (на заден план) също е бил (нещо като) супер-герой преди „Изгубени“ 🙂

Вторитят проект също е свързан със стар сериал на телевизия Фокс – по-точно с два стари сериала – анимацията „The Tick” (излъчвана по Фокс Кидс между 1994 и 1996г.) и екшън-комедията със същото име от 2000 година, която има само един сезон. Компанията Амазон, която от известно време създават пилотни епизоди и дават шанс на аудиторията си да ги гледа безплатно и да гласува за това кои да се превърнат в сериали, може би ще даде нов живот на „The Tick”.

Макар че новините за тези проекти по-скоро радват, не бива да забравяме, че за сега те са едва в начален стадий на развитие, а горчивият опит на други сериали в зародиш би трябвало да ни подскаже, че е възможно и да не излязат на екран. В крайна сметка именно Фокс е телевизията, която прекрати новата си фантастика „Йероглиф”, преди да бъде излъчен дори един епизод. Наскоро телевизия NBC последва лошият им пример и спря (преди да бъде завършен) „Изумруденият град” – фентъзи сериал – модерна адаптация на „Магьосникът от Оз” , от който първоначално бяха поръчани десет епизода.

Все пак трябва да гледаме с надежда към бъдещето, а тъй като става дума за нови версии на стари сериали – и с любопитство към миналото. Въпреки че (както често става) новите версии едва ли ще приличат на оригиналите, в случай че някой от проектите ви е заинтригувал, и ви е интересно да видите от къде е вдъхновен, може да погледнете следващите клипове:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата