2 коментара
darkmatter comic01

Тъмна материя по Syfy

Поредна поръчка за цял нов космически сериал – Dark Matter. На какво се дължи това изобилие от нови фантастични проекти?

Направо не можем да повярваме на очите си, когато погледнем количеството новини, нови сериали и проекти, свързани с американската кабелна телевизия Syfy. Толкова много потенциал ни чака оттам, че се уморихме да го повтаряме. Но ето, че отново имаме повод!

dark-matter-4Syfy е поръчала цял сезон от 13 епизода на нов сериал – Dark Matter. „Тъмна материя“ ще се развива в бъдещето и в космоса. Екипажът на катастрофирал космически кораб се събужда от стазис без спомени кои са и как са се озовали на борда. Те трябва бързо да се опознаят и да се научат да работят заедно, защото около тях е пълно с опасности, отмъщения, предателства и мрачни тайни!

Продукцията и подбирането на актьори още не е започнало, но плановете са първият сезон да се излъчи още догодина. Продуценти са компанията зад свършващия тази година Lost Girl и започващия догодина The Expanse. Идеята за „Тъмна материя“ е на Джоузеф Малоци и Пол Мъли, които са работили по трите „Старгейт“-сериала. Те ще са и изпълнителни продуценти, заедно с Джей Файърстоун (старата „Никита“, „Изгубено момиче“) и Ванеса Пиаца.

„Dark Matter е свежа и впечатляваща космическа опера, която смесва интересна идея с бързо развиващ се съспенс“ казва Крис Реджина, старши вицепрезидент на програмния отдел в Syfy. „Ще бъде прекрасно допълнение към продукцията ни за догодина.“

Впрочем, сериалът не е измислен от вчера, а напротив – Малоци и Мъли са написали сценарий за пилот още преди години, а през 2012 са издали комикс в 4 броя със същия сюжет. Телевизионната версия няма да се отклонява от първоначалния замисъл.

Провокирани от огромното количество нови космически проекти на телевизията, решихме да се поразровим и да разберем каква е причината за тази радост. Оказва се, че има един човек, на когото да бъдем благодарни – Бил МакГолдрик, новият директор на отдел „собствена продукция“. Той е поел поста от Марк Щерн и е настоял телевизията по-бързо да се адаптира към промените в обстановката и все по-силната конкуренция. При все по-голямото количество фантастични сериали от другите телевизии, именно МакГолдрик е направил така, че Syfy да запази лидерството си в жанра, разширявайки каталога си значително.

syfy-logo1„Каналът беше изправен пред някои нечестни обвинения в последните години“, казва МакГолдрик в интервю. „Ние не се интересуваме от тях особено, но феновете ги чуват и се влияят. Излиза, че ние спираме сериалите твърде рано, а това не е така. Ние обичаме жанра и обичаме нашите сериали“.

Разбира се, ако това беше истина, то телевизията нямаше да абдикира от фантастиката през последните години, почивайки предимно на стари лаври и риалити шоута, а малкото собствени сериали да са базирани само и единствено на Земята. Но все пак е добре, че вече се усещат и се опитват да догонят другите телевизии.

От друга страна, количеството невинаги значи качество. Defiance, Dominion и Helix оправдават инвестициите си и ще имат нови сезони, но малцина биха ги отбелязали за свои любими сериали, още по-малко пък ако са телевизионни критици. Z Nation, който върви в момента, пък е направо оплюван (не бива да забравяме, че компанията зад него е същата, която прави „Акулонадо“-тата).

Така или иначе, откъм количество скоро съвсем няма да имаме оплаквания. А с толкова много опити, все някой ще бъде успешен! Стискаме палци и на „Тъмна материя“ да е един от тях!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата