Mad-Max-Fury-Road-HD-Wallpapers

Нов трейлър за „Лудия Макс 4“

Том Харди лудува в пустинята.

Чували ли сте за „Лудия Макс“? Това е трилогия от австралийски пост-апокалиптични филми, излезли през 1979, 1981 и 1985 година. Аз лично си признавам, че не знаех нищо за нея до тази година. И след трейлъра за четвъртия филм, който ще излезе през 2015, определено смятам да се запозная по-отблизо!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Наистина е лудо, а аз си падам по такива неща! Сценарист и режисьор е Джордж Милър, създател на оригиналната трилогия, а филмът е продължение на нейната история (е, вероятно не чак толкова свързано, че да не се разбере без да сте я гледали – все пак са минали 30 години, но сигурно ще помогне ако вече сте фен). В първите три филма Макс е игран от Мел Гибсън, но за модерната версия в образа се превъплъщава Том Харди. Небезизвестните Чарлийз Терон и Николас Холт също са в главни роли, а Хю Кейс-Байрн, играл главна роля в първия филм (а също и Грунчлик във „Фарскейп“) се завръща в амплоа на нов голям лош. Макар да имам леко подозрение, че всички готини екшън-сцени от филма вече са показани в трейлъра, нестандартната му постройка и щипка лудост правят очакванията ми високи.

А ето и официалното резюме на сюжета от вчера: „Преследван от турбулентното си минало, Макс Рокатански вярва, че най-добрият начин да оцелее е да се скита сам. Въпреки това той се оказва въвлечен с група бежанци през Пустошта, водени от елитна Императрица – Фюриоза (обръснатата Чарлийз Терон). Те бягат от Цитаделата, тероризирана от Имортан Джо (Хю Кейс-Байрн), от когото е откраднато нещо незаменимо. Вбесен, войнът свиква всичките си банди и преследва бунтовниците безмилостно, придавайки на израза „война по пътищата“ съвсем ново значение“.

madmax2Mad Max: Fury Road вече предизвика голям интерес на Запад, тъй като още Comic Con-овия трейлър от юли месец беше впечатляващ. „Лудия Макс“ е една от емблемите на австралийското кино, тъй като е струвал само 400 000 долара да се направи, а е спечелил 100 милиона след това, поставяйки рекорд на Гинес за най-печеливш филм спрямо първоначалната си цена (до 1999, когато титлата се взима от „Проклятието Блеър“). Това е едва втората роля на Мел Гибсън, който след това става световно известен. Любопитно е, че на първия кастинг се е появил с махмурлук и посинено лице, тъй като предишната вечер е участвал в сбиване в бар.

Апокалипсисът в трилогията е причинен от изчерпване на енергийните ресурси и горивото. Милър казва, че се е вдъхновил за сюжета гледайки как сънародниците му са готови на всичко, за да заредят колата си с бензин по време на кризата през 70-те. Той си задава въпроса доколко биха полудели хората ако светът трябва да се оправя без гориво.

„Лудия Макс“ е доста брутален за времето си, като някои критици го наричат „интересен само за садисти, изнасилвачи и убийци“ и „притежаващ емоционалния заряд на Mein Kampf“, а Швеция и Нова Зеландия дори го забраняват. „Лудия Макс 2“ намалява брутализмите и постига още по-голям успех, както в бокс-офиса, така и сред критиците (в него участва Вирджиния Хей – Заан от „Фарскейп“). Третият филм (в който пък участва Тина Търнър) вече си позволява по-разточителен бюджет, отново печели одобрението на критиците, но заработва скромна печалба. Поради това, а и поради смъртта на Байрън Кенеди, най-добрия приятел на Джордж Милър и втория създател на франчайза, поредицата спира да пуска филми за цели 30 години.

Mad Max: Fury Road ще излезе на 15 май 2015 година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата