2 коментара
Bacteria

Откриха бактерия, която се храни с електричество

Чака ли ни мрачното бъдеще без електричество от „Революция“ или ще използваме това откритие за нов технологичен скок?

Доскоро си мислехме, че на почти всяко живо същество му трябва захар, за да оцелее. Биолози от университета на Южна Калифорния обаче откриха бактерия, която живее единствено с електричество – тя яде и изхвърля чисти електрони.

Ако си спомняте от биологията, почти всяко живо същество консумира захар, за да се поддържа живо. Всчико което ядем в крайна сметка превръщаме в молекули или глюкоза. Така остават излишни електрони, които заедно с вдишвания кислород създават енергия, нужна на тялото за функциите му. Тази бактерия обаче премахва посредничеството на захарите и се храни директно от електроните.

Откритието е направено като биолозите са взели малко седимент от океана, пъхнали са в него електроди и са пуснали тока. Когато високото напрежение се разнесе по водата, бактерията изяжда електроните от електрода. А когато се пусне ниско напрежение, бактерията „издиша“ електрони върху електрода, с което състава електрическа верига. Учените са били много внимателни да не допускат други източници на храна, за да са сигурни, че бактерията яде именно електрони.

electron-bacteria-2014-07-18-02

Статията, покриваща събитието, признава, че учени от целия свят вече са правили подобни открития – регистрирани са над 10 различни бактерии, хранещи се с електричество, като всичките са тотално различни една от друга. Ръководителят на екипа от Южнокалифорнийския университет казва „Откритието е огромно! То означава, че има цял сектор от света на микробите, за който не знаем нищо.“

Това за пореден път доказва разнообразието на живота, но и дава интересни идеи за развитие на технологиите – в далечно бъдеще можем да намерим начин да използваме бактериите за захранване на нано-машинки, които да се борят със замърсяването. Вместо при нефтен или химически разлив да вкарваме огромно и скъпо оборудване, нуждаещо се от човешки контрол, наномашинките ще вършат цялата работа бързо и ефективно.

Някои от откритите бактерии имат и интересната способност да формират „биокабели“ – микробни наножички, дълги цели сантиметри, които пренасят електричество толкова добре, колкото и медните жици (вижте клипчето долу). Идеята е, че така горните бактерии улавят електричество и го пускат надолу по веригата, като така изхранват долните бактерии, които могат да са покрити с кал, например. Дали това няма да се окаже полезно за нашите нужди да пренасяме електричество?

В началото идеята за наномашини, които изяждат електричеството от въздуха, за да създадат постапокалиптичния свят на сериала „Революция“ ни се стори достойна за присмех, но ако тези бактерии се размножат и разпространят по въздуха може да постигнат същия успех. Явно сценаристите не са били толкова луди в крайна сметка.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата