2 коментара
startrekunch

И феновете могат да успеят

Фен на „Стар Трек“ е привлякъл вниманието на продуцентите с идеята си за нов сериал във вселената на Кърк и Спок.

Отдавна се говори за възраждане на „Стар Трек“ по телевизията, правят се опити (не един или два), но засега тази идея не е реалност, въпреки популярността на филмите и франчайза като цяло. За пръв път обаче не кой да е, а фен на поредицата има шанс да направи мечтата на зрителите-фантасти реалност, и то без кампании за набиране на средства.

stunchrtedСтава дума за „суперфена“ на Star Trek Майкъл Гумелт, който от 20 години работи по своя идея за сериал, наречен Star Trek Uncharted. Той си е направил уебсайт, на който подробно разказва за своите идеи и е пуснал чернова на сценарий за пилотен епизод. Сега изглежда, че трудът на Гумелт е привлякъл вниманието на Парамаунт, които държат правата за „Стар Трек“ и е поканен лично да представи идеята си на изпълнителните продуценти това лято.

Сюжетът на Гумелт се развива между оригиналните серии и „Следващото поколение“. Разказва се за екипажа на нов кораб Ентърпрайз NCC-1701, който пътува из все още неизследваната галактика Андромеда чрез „порта, огъваща пространството“. Екипажът ще се състои от най-разнообразни раси и ще се командва от двама души – човек и полуизвънземен. Идеята е „Стар Трек“ да се върне към корените си и да се фокусира върху изследване на нови територии с минимум препратки към вече познати раси, герои и места.

Малка спънка в идеята е въпросната „порта, огъваща пространството“ – такава не е споменавана в сериалите, които уж се развиват след сюжета на този, което поражда леки противоречия. Но авторът на идеята е казал, че няма проблем неговия сериал да се развива във вселената на Джей Джей Ейбрамс, а и още не е късно концепцията да се доошлайфа.

„Искам сериала да бъде бъдещето – Star Trek, който да е модерен и да се усеща като нещо от бъдещето, погледнато днес. Той трябва да се докаже сам по себе си и чак тогава да търси мястото си сред останалите разклонения“, казва Гумелт за идеята си.

Догодина „Стар Трек“ става на 50 години, като по този повод ще излезе и Star Trek Beyond – третия филм, в който Ейбрамс не участва. Дали най-накрая няма да бъдем зарадвани и с нов сериал? Ако не друго, то историята на Майкъл Гумелт поне доказва, че от страстните фенове има полза и за тях винаги има шанс да бъдат забелязани, ако са направили нещо интересно и качествено. Сценарият е написан по правилата (макар че е бая дългичък за пилот), а има и картинки, за да е по-ясно какво си представя авторът, а в pdf-файла даже има и концепции за саундтрак. Ако ви е любопитно, вижте го и се учете как да напишете вашия, ако искате някой ден да сте на негово място с вашия любим сайфай сериал.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата