И феновете могат да успеят

Фен на „Стар Трек“ е привлякъл вниманието на продуцентите с идеята си за нов сериал във вселената на Кърк и Спок.

Отдавна се говори за възраждане на „Стар Трек“ по телевизията, правят се опити (не един или два), но засега тази идея не е реалност, въпреки популярността на филмите и франчайза като цяло. За пръв път обаче не кой да е, а фен на поредицата има шанс да направи мечтата на зрителите-фантасти реалност, и то без кампании за набиране на средства.

stunchrtedСтава дума за „суперфена“ на Star Trek Майкъл Гумелт, който от 20 години работи по своя идея за сериал, наречен Star Trek Uncharted. Той си е направил уебсайт, на който подробно разказва за своите идеи и е пуснал чернова на сценарий за пилотен епизод. Сега изглежда, че трудът на Гумелт е привлякъл вниманието на Парамаунт, които държат правата за „Стар Трек“ и е поканен лично да представи идеята си на изпълнителните продуценти това лято.

Сюжетът на Гумелт се развива между оригиналните серии и „Следващото поколение“. Разказва се за екипажа на нов кораб Ентърпрайз NCC-1701, който пътува из все още неизследваната галактика Андромеда чрез „порта, огъваща пространството“. Екипажът ще се състои от най-разнообразни раси и ще се командва от двама души – човек и полуизвънземен. Идеята е „Стар Трек“ да се върне към корените си и да се фокусира върху изследване на нови територии с минимум препратки към вече познати раси, герои и места.

Малка спънка в идеята е въпросната „порта, огъваща пространството“ – такава не е споменавана в сериалите, които уж се развиват след сюжета на този, което поражда леки противоречия. Но авторът на идеята е казал, че няма проблем неговия сериал да се развива във вселената на Джей Джей Ейбрамс, а и още не е късно концепцията да се доошлайфа.

„Искам сериала да бъде бъдещето – Star Trek, който да е модерен и да се усеща като нещо от бъдещето, погледнато днес. Той трябва да се докаже сам по себе си и чак тогава да търси мястото си сред останалите разклонения“, казва Гумелт за идеята си.

Догодина „Стар Трек“ става на 50 години, като по този повод ще излезе и Star Trek Beyond – третия филм, в който Ейбрамс не участва. Дали най-накрая няма да бъдем зарадвани и с нов сериал? Ако не друго, то историята на Майкъл Гумелт поне доказва, че от страстните фенове има полза и за тях винаги има шанс да бъдат забелязани, ако са направили нещо интересно и качествено. Сценарият е написан по правилата (макар че е бая дългичък за пилот), а има и картинки, за да е по-ясно какво си представя авторът, а в pdf-файла даже има и концепции за саундтрак. Ако ви е любопитно, вижте го и се учете как да напишете вашия, ако искате някой ден да сте на негово място с вашия любим сайфай сериал.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова

Всъщност това е нещо като феномен, който дължим на интернет. Феновете напоследък наистина могат да постигнат много, ако си намерят достатъчно многобройна и упорита аудитория или ако са забележително талантливи. Например авторката на „Петдесет нюанса сиво“ е била изключително запалена фенка на „Здрач“, която е била окуражена да издава свои оригинални творби от успеха си като фенфикшън автор. Подобна е и историята на Касандра Клеър (също писателка), която пък е започнала с фенфикшън на Хари Потър. Феновете могат да влияят и на сериали – например Елена от Orphan Black май щеше да си остане мъртва, след като Сара я наръга, а също и Рейчъл, след като и беше забит молив в мозъка, но почитателите на сериала се застъпиха и за двете и ето какво стана. Важи и при по-млада аудитория – изключително активните шипъри (отвратителна дума, но не мога да се сетя за български еквивалент) на Финбела успяха да си изпросят цял специален епизод на „Финиъс и Фърб“ , наречен Act your Age, а агресивно социално осъзнатите зрители на „Легендата за Кора“, успяха да изтръгнат „революционното“ признание от авторите на сериала, че Кора и Асами са „заедно“ в романтично-интимния смисъл на думата. Голяма работа – Аватарът си сменя пола, така че в това няма нищо революционно (дори не беше показано на екран, само лееко загатнато) а самата Кора не е от типа хора, които ще уседнат с един партньор до края на живота си (т.е. тя не е Енг). Мисълта ми е, че всеки е фен на някого – истински добрите автори са били повлияни от много други добри автори, но фенщината, която е на почит в момента, по-скоро вреди в дългосрочен план (на всички,освен на онези, които са успели да се възползват максимално, като например Е.Л.Джеймс).

Иван Петков

Освен и аз да си създам сайт с моите идеи за сериали-разклонения и продължения и да чакам да ме викнат в Холивуд 🙂