Следващата История от Света на Диска ще е последна

Риана Пратчет е обявила, че няма да се меси в наследството на баща си.

Една кисело-сладка новина от Света на Диска – след като преди време Тери Пратчет обяви, че завещава култовата си поредица на своята дъщеря, а тази година почина, Риана Пратчет обяви, че не възнамерява да пише нови книги в същия свят. Тази година във Великобритания ще излезе последният роман, „Короната на овчаря“, след което нови заглавия няма да излизат.

shepherdПричината е, че Риана чувства наследството на баща си като твърде важно и сакрално, поради което не смята да го осквернява със своя намеса и не би позволила на друг автор да пише романи за Света на Диска. Дъщерята на Тери Пратчет ще пише свои собствени неща, а Историите от Света на Диска приключват. Отхвърлена е дори възможността за специално издание с недовършени творби на Пратчет.

Риана все пак не е зарязала емблематичната поредица тотално. „Короната на овчаря“ е била до голяма степен завършена в момента на смъртта на автора си, но дъщерята все пак я е дооформила, за да придобие представителен пазарен вид. Също така, Риана не изключва възможността да се правят разклонения или адаптации за други медии, при което самата тя ще следи изкъсо да не се допуска опетняване на оригинала. Лично аз стискам палци за още ТВ-филми – „Дядо Прас“, „Цветът на магията“ и „Пощоряване“ се получиха доста добре на Sky One, без да имат кой знае какви претенции.

Новината е неприятна от една страна, защото Историите от Света на Диска с нейните над 40 книги изглеждаше като поредица, която никога няма да свърши, но ето, че краят й наближава. Първоначалните планове Риана да продължи да пише в същия свят няма да се случат. Но от друга страна, това наистина е най-добрият вариант от гледна точка запазване на наследството на Тери Пратчет. Продължението на поредицата с някой друг на волана би я изменило до степен, в която може вече да не прилича на себе си. Риана Пратчет може и да е много способна писателка, но решението й е правилно и заслужава уважение.

За „Короната на овчаря“ не се знае много, освен че сюжетната линия там е на Тифани Болежкова, невръстната вещица. В България все още чакаме и Raising Steam, където главен герой е Мойст фон Липвиг. Стискаме палци ИК „Вузев“ да прояви старание поне за последните две книги на най-високопрофилния си автор.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Кал

Съдейки по сценариите на компютърни игри, в които съм виждал да участва Риана Пратчет, стилът ѝ няма много допирни точки с Тери. Това си е честно и достойно решение.

Но аз ще си чакам последната книга за Тифани. И ще следя как се развиват нашите духовни наследници – Геновева Детелинова, Калоян Захариев, кой ли още… 🙂

Петър Атанасов

Мотаят се, според мен няма скоро да има прогрес по другите проекти. Иначе да, претърпели са явно някакви промени в издателството и са се активизирали. То виж че вече се казват не Вузев ами Архонт-В или нещо подобно. Но нямам връзка с тях (то никой няма, контактите им са ревностно пазена тайна) и не знам какво се случва.

Петя Ивайлова

А, между другото издателството напоследък се активизира и издаде доста от по-новите книги, без сериозни дефекти (не че съм ги купила всичките, но общите ми впечатления са добри). Колкото до Raising Steam, прочетох я на англ. още когато излезе – приятно носталгична е, но не е така интересна като сюжет, в сравнение с останалите книги за Мойст – сякаш цялата идея на книгата е да покаже, че светът върви напред и въпреки лошите неща, всичко може да се оправи…

Петя Ивайлова

🙂 Интересно, кога най-после ще напреднат другите проекти? От време на време ги споменава в Туитър, но няма никакви новини – поне да каже с коя телевизия работят, или че има назначен режисъор, или някой сценарий е завършен…