„Човекът във високия замък” започва тази есен

Новият сериал на Амазон отговаря на въпроса „Какво щеше да стане, ако нацистите бяха сред победителите във Втората Световна война?”

"Свободата е под контрол"

„Свободата е под контрол“

В началото на тази година сайтът Амазон представи на почитателите си цял куп финансирани от него пилотни епизоди, с идеята да превърне в сериали най-гледаните и харесвани сред тях. Един от победителите и истински любимец на зрителите се оказа фантастиката „Човекът във високия замък” – сериал, вдъхновен от едноименния класически роман на Филип К. Дик. Сюжетът на сериала е провокативен и интересен – той представя една алтернативна история, в която САЩ е сред държавите, изгубили Втората Световна война и е разкъсана на три зони – западна, контролирана от Япония, източна, окупирана от германците-нацисти, и неутрална (наречена Щатите в Скалистите планини). Действието се развива през 60-те години на миналия век.
Джулиана Крейн (Алекса Давалос) – млада жена от Сан Франсиско, открива, че нейната сестра (убита едва ли не пред очите и) вероятно е работила за силите на съпротивата и е имала за задача да предаде на някой, намиращ се в неутралната зона, фалшив пропаганден филм. Филмът е създаден от тайнствена личност, наричаща себе си „Човекът във високия замък” и представя кадри от празнуването на победата на Америка (която, както стана ясно, никога не се е състояла във вселената на сериала).

davalos-the-man-in-the-high-castleДжулиана е впечатлена, тъй като според нея кадрите са прекалено истински – тя дори допуска, че те са нещо повече от умел монтаж, а именно – документален филм от паралелна реалност. За да разкрие загадката, тя решава да отнесе филма на уговореното място (в Канон Сити, Колорадо), вместо сестра си. Когато пристига в града, тя се сприятелява със симпатичния нюйоркчанин Джо Блейк (Люк Клайнтанк), който твърди, че иска да се присъедини към съпротивата, за да последва примера на покойния си баща. В действителност Блейк не е такъв, за какъвто се представя.
Други интересни персонажи от пилотния епизод са жестокият нацистки офицер Джон Смит (Руфъс Сюъл) и японецът Нобосуке Тагоми (Кари-Хироюки Тагава).
Въпреки че все още не е обявена премиерната дата на сериала, първият официален трейлър беше излъчен на Комик кон (може да го видите по-долу), а първи епизод циркулира из Интернет от месеци, така че заинтересуваните имат възможност да го гледат свободно.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Надявам се сценаристите да подходят сериозно, макар че малко съм озадачен. Все пак основни неща от книгата липсват в пилотния епизод – Оракула например. А и книгата, написана с Оракула е заменена с този „пропаганден филм“. НО определено ще се гледа!

Петя Ивайлова

Няма подробна информация за целия сезон. Имаха панел на Комик кон, но не намерих пълен запис – ето едно кратко резюме : https://www.youtube.com/watch?v=T28PNtWqGGQ
Коментаторът казва, че сценаристите се стремят да адаптират книгата до колкото е възможно точно, но някои разлики били неизбежни заради формата (Разбрах за тази книга, че е доста кратка и метафорична – изтеглих си я, за да я прочета преди да започне сериала, има я в Моята библиотека). Надяват се да има и втори сезон, така че историята няма да бъде завършена. Нямало истински добри и истински зли персонажи – повечето са сиви. Участниците в панела са били много потайни, така че не се знае много за това накъде ще поеме сюжета. Не издават и кой е Човекът във високия замък (макар че аз разбрах, докато търсих информация за книгата, така че не е голяма тайна). Четох в някакъв сайт, че първият сезон ще е 10 епизода, пет от които ще бъдат излъчени наесен, а останалите – догодина. Но тази информация не е официално потвърдена, затова не я включих в статията.

Нед Недев

Звучи интересно. А инфо за евентуалния цял сезон има ли? Видях, че са излезли само два епизода.

Драго

Аз от тази статия разбирам, ако трябва да съм честен, но важното е, че знам. Благодаря на автора.

Миро

Гледах пилота още когато излезе в началото на годината и от този момент е в топ списъка с нови сериали за годината! Неучаквах ако трябва да съ откровен, че ще излезе тази година, но явно интереса е сериозен, което само може да ме радва, дано да не е късна есен че ми се гледа много! 😉

Драго

На това определено ще му дам шанс. Да живеят алтернативните timelines.