5 коментара
arene

Sci-fi късометражка от български продуцент

В постапокалиптичния Arene млада жена е преследвана от войници.

В петък е излязъл късометражният филм Arene. На пръв поглед датска продукция. Продуцентът обаче е българин – Стоян Янков, а дизайнер на продукцията е Люба Халачева. Двамата са завършили магистратури в Дания, след което Стоян съосновава Level Up Pictures – компания за реклами и видеопродукции. Проектът е продукция на режисьорът Хенрик Клаусен съвместно с датски колеж за визуални ефекти – 3D College.

Късометражният филм е замислен като трейлър за по-голям проект, но само неговото заснемане е отнело 8 месеца. А Люба Халачева, (която има предишно участие в късометражка носител на Оскар), прекарва близо месец в строеж на сета.  Крайният продукт обаче си струва, защото компютърната анимация и декорите са на ниво, а бойната сцена си е направо супер.

Във филма се разказва за далечното бъдеще, когато хората водят война срещу машините с изкуствен интелект. Война, която сме започнали ние, тъй като тяхното развитие излиза извън контрол. Но всичко се обръща наопаки – в борбата си да унищожат AI, хората успяват да разрушат почти напълно атмосферата, използвайки модерни оръжия на молекулярна основа. Арийн е млада жена – първа генерация роден по естествен път хибрид между човек и машина. В кадрите по-горе тя тъкмо е заловена от войници. Когато те потвърждават самоличността й опитват да я убият, ги чака неприятна изненада. Действието се развива в постапокалиптичен Ню Йорк.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Снимките са проведени в Орхус, Дания, като екипът зад проекта е доста международен. Главната актриса Катарина Страхинич е хърватка, командирът – Дейвид Мастърсън – ирландец, а екипът каскадьори от stunt360 идва специално от Лондон за снимките.

Надеждата на Стоян Янков е един ден историята да бъде разказана по-подробно в пълнометражен филм, но за него тепърва ще се търси финансиране. Дори и проектът да си остане само така, той вече е впечатляващо начало за младия продуцент и отличен първи ред във визитната му картичка. Стискаме му палци за бляскава кариера!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата