Следи от Ридли Скот в два нови филма

В „Разстоянието между нас“ момче, отраснало на Марс, ще посети Земята, а в „Морган“ синът на Ридли Скот ще режисира опасен изкуствен интелект.

Миналата година „Марсианецът“ стана не просто заслужен хит, но и най-добрият филм на 2015 според общността на SciFi.bg. С него Ридли Скот напомни за своето място сред най-големите режисьори на планетата в момента, а тази година два филма ще се вдъхновяват по наследството му.

Единият – съвсем буквално, защото режисьорът му е синът на Ридли Скот – Люк. Неговият дебют в киното се казва „Морган“ (досега Люк е работил като помощник на баща си, а в самостоятелната си филмография има само късометражка и епизод от тв-сериал). Сценарист е Сет Оуен, а в главната роля е Кейт Мара. Тя играе корпоративен консултант по управление на риска, който е пратен в свръхсекретна база да разследва и оцени ужасяващ инцидент. Героинята на Мара научава, че бедствието е причинено от привидно невинната Морган – андроид с изкуствен интелект. Консултантката трябва да реши дали да прекрати живота на изкуственото същество, което може да представлява както невероятен потенциал, така и огромна опасност.

За Морган Люк Скот казва, че „нейният капацитет за интелигентност е много по-голям от този на обикновения човек… Ние можем да създадем същество, което да има всички тези физически и интелектуални атрибути, но дали към тях влиза и емоцията и човешкото? Това е нещо, което не може да се вкара, то трябва да бъде научено“. Младият Скот определено се е захванал с нелека тема, което не е добър ход за новак, но път тийзърът изглежда много обещаващо (с лек привкус на „Екс Махина“), баща му го подпомага като продуцент и може би Люк ще успее да се възползва от бързия си старт в живота:

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Другият филм с нотка Ридли Скот в него всъщност няма нищо общо с режисьора, освен че в началото доста напомня на „Марсианецът“. В него главната роля се изпълнява от Ейса Бътърфийлд („Играта на Ендър“), чийто персонаж е роден и израснал на Марс по случайност. Майка му е била част от първата колонизаторска мисия на Червената планета и е излетяла бременна без да знае това. Тя умира при раждането и така и не разкрива кой е бащата. Гарднър Елиът израства сред само 14 човека, но е умен и любопитен. Той се запознава онлайн с Тулса – девойка от Колорадо. Когато най-накрая получава шанса да отиде на Земята и да я види с очите си, се оказва, че органите му няма да издържат на земната гравитация. Той е готов на всичко, за да намери баща си преди времето му да изтече.

Фокусът ще е върху любовната история, като режисьорът и сценаристът са известни именно с романсите си. Тук играят също Гари Олдман, Карла Гуджино (в ролите на възрастните учени) и Брит Робъртсън (която пак ще играе твърде умен за нея персонаж).

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Morgan излиза по американските кина на 2 септември, а The Space Between Us – на 19 август. Тези дати обаче важат само за САЩ – и двата филма не са от най-високопрофилните, така че все още не можем да сме на 100% сигурни, че ще ги гледаме и у нас по големите кина, но стискаме палци.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата