Не викайте Дама Пика

Трейлър за руския хорър „Дама Пика: Черен ритуал“

Тази „новина“ всъщност е стара, защото филмът е излязъл още миналата година, но едва сега попадаме на него и… по-добре късно, отколкото никога.

В последно време Русия се активизира откъм филми, които да стават и за международната сцена. Догодина чакаме първите руски супергерои, а още сега можем да гледаме един привидно сполучлив хорър – „Дама Пика: Черен ритуал“. В него три деца правят най-голямата грешка в живота си като викат три пъти Дама Пика пред огледалото. Последствията не са приятни нито за тях, нито за семейството им.

Трейлърът показва доста интересни кадри. Макар че започва бавно, нещата постепенно се забързват, а последните сцени са си сполучливи. Дамата Пика напомня леко на Мамата на Гилермо дел Торо и продукцията като цяло изглежда на високо ниво, поне като за руско кино.

Градската легенда за Дама Пика, популярна и у нас, всъщност тръгва от повест на Пушкин, написана през 1833 година. В нея уплашена до смърт (буквално) старица отмъщава на убиеца си като се въплъщава в карта с дама пика и го кара да загуби всичките си пари на карти, а така също и ума си. Повестта става много популярна в Европа и по нея са правени редица пиеси и филми. Как и кога точно образът прескача в огледалото, за да плаши децата и днес, не е ясно, но именно повестта на Пушкин се смята за родител на легендата.

„Пиковая дама: Черный обред“ скоро тръгва по избрани кина в САЩ под името Queen of Spades: The Black Rite, а у нас може да се гледа от някои сайтове, излъчва се от време на време и по TV1000.

QUEEN-OF-SPADES-The-Dark-Rite-1

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Стамболийски

някак си съчетанието между руския жилищен квартал (който много прилича на българските еквиваленти), зимната обстановка, и актьорската игра те вкарват във филма. Няколко кадъра от птичи поглед бяха много на място. Не съм фен на хорърите и рядко гледам, но този си заслужи отделеното време.