svoenravnoto-hlape-t

Кое е своенравното хлапе на космоса

Излезе романът „Своенравното хлапе“ на Стивън Ериксън, изд. „Сиела“.

svoenravnoto-hlape-cКанадецът Стивън Ериксън прикова вниманието на света с фентъзи поредицата „Малазанска книга на мъртвите”, а сега на български излиза и новият му научнофантастичен роман „Своенравното хлапе” (ИК „Сиела”), който ще се хареса не само на верните фенове на Стар Трек, но и на всички, които обичат интелигентните пародии и качествения хумор.

Задава се безпощадният (поне вербално) капитан Адриан Соубек, който управлява космическия кораб „Своенравното хлапе” и група не особено умни подчинени, а едноименният роман проследява приключенията им в Космоса, където се мъчат да оцелеят след поредната шантава мисия, на която ги е повел Соубек. Той е наперен грубиян и сексист, който използва пиперлив език и неконвенционални методи, за да строява екипажа си и да го води през налудничави изпитания, при това без много успех. Ериксън е вдъхновен от „Стар Трек“ за тази книга, която отдава почит на любимия сериал, като едновременно с това общува с читателите на техния език – с много попкултурни препратки и шеги, наподобяващи тези от ситуационните комедии.

Книгата е в превод от английски на Емануил Томов. Художник на корицата е Фиделия Косева.

Това са странстванията на космическия кораб „Своенравното хлапе”. Мисията му в ход: да открие странни нови светове, където да забие землянския флаг, да подчини и ако се наложи, да унищожи нови форми на живот и смело да вдигне във въздуха всеки, който му се изпречи на пътя…

Космически кораб, отправил се на „мирна” мисия из дебрите на непознатия Космос. Капитан, който не играе по правилата. Шантав екипаж от расово разнообразни офицери, които мечтаят да направят кариера във флота, но най-вече да оцелеят след поредната безумна мисия. Всички фактори за приятно космическо приключение са налице. Когато обаче се намеси и Стивън Ериксън, нещата се променят.

Подгответе се за шеметно пътешествие на борда на най-шантавия кораб, летял някога из космическото пространство. Защото Вселената е голяма, но не стига за Адриан Алън Соубек, командир на Своенравното хлапе. И определено не стига за него и шайката малоумници, които командва.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата